Προειδοποιήσεις του Πενταγώνου στην Τουρκία για τους S-400

Η Τουρκία ρισκάρει την συμμετοχή της στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, προειδοποίησε έκθεση του Πενταγώνου η οποία παραδόθηκε στο Κογκρέσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Σύμφωνα με την μη διαβαθμισμένη περίληψη της έκθεσης που δημοσίευσε το Bloomberg News καταγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρόλο που η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο αεροσκάφος F-35 από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως έναν από τα οκτώ συνεταίρους αν επιμείνει να προχωρήσει με την αγορά των S-400».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια κι επανειλημμένα ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος S-400 με προοπτική αρχικών παραδόσεων ακόμα και από τον Ιούλιο του 2019».

Επιπλέον τονίζεται ότι «10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέρη, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων, όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης. Για ορισμένα εξαρτήματα, όπως στην οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτήν τη στιγμή. Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά κι εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35».

Η Τουρκία, την οποία η έκθεση αποκαλεί «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», παραμένει περίπου δύο χρόνια από τη λήψη των πρώτων F-35.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στην έκθεση του Πενταγώνου αναγνωρίζεται η «μοναδική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» και σημειώνεται ότι έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024 - ένα βασικό αίτημα του Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ στο ΝΑΤΟ.

«Παρά τις διμερείς εντάσεις, η Τουρκία παραμένει παραγωγικός στρατιωτικός εταίρος σε πολλούς τομείς»,με περισσότερους από 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και «δεκάδες περιουσιακά στοιχεία και ραντάρ» στη χώρα, αναφέρει το Πεντάγωνο.

Εκτός από την ενδεχόμενη απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35, «η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόκτηση άλλων όπλων από την Τουρκία, όπως το ελικόπτερο CH-47F Chinook της Boeing και το F-16 του Lockheed καθώς και το UH- 60 ελικόπτερα Black Hawk».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ