Τώρα νέες ιδέες για νέες επενδύσεις

• Πρέπει να αναπτύξουμε τους νέους τομείς για να φέρουμε νέα ξένα κεφάλαια στην Κύπρο

Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προσελκύσει αρκετές ξένες επενδύσεις, οι περισσότερες των οποίων ήταν μεγάλες. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του CIPA, του ΚΕΒΕ και των ίδιων των επιχειρηματιών μπορέσαμε και προσελκύσαμε ξένους επενδυτές, οι οποίοι έβαλαν τα κεφάλαια τους στις τράπεζες, στις μαρίνες, στο καζίνο, στα ακίνητα και σε άλλους τομείς.

Τώρα, όμως, που τα πολλά και μεγάλα έργα υποδομής άρχισαν να εξαντλούνται, θα πρέπει να αναδείξουμε άλλους τομείς για να συνεχίσουμε να ελκύουμε το ξένο κεφάλαιο. Μπορεί να έχουμε ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, μπορεί να έχουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τα διαβατήρια ξένων, μπορεί να θεωρούμαστε χώρα με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όμως αν δεν έχουμε δελεαστικές νέες επενδυτικές προτάσεις δεν θα καταφέρουμε να συνεχιστεί η επενδυτική δραστηριότητα των ξένων.

Οι νέες επενδυτικές προτάσεις που μπορούμε να παρουσιάσουμε δεν είναι πλέον στα κλασικά έργα υποδομής, αλλά στους νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης. Και στους νέους τομείς περιλαμβάνονται η ενέργεια, η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία.

Για να μπορέσουν, όμως, αυτοί οι τομείς να προσελκύσουν ξένους επενδυτές θα πρέπει να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν. Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές δεν θα βάλουν τα κεφάλαια τους σε τομείς που ακόμα βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο.

Γι’ αυτό, αν επιδιώκουμε να διατηρήσουμε το θετικό μομέντουμ στην προσέλκυση επενδύσεων, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στους νέους τομείς της οικονομίας μας.

Δίνοντας σημασία σ’ αυτούς τους τομείς πετυχαίνουμε ταυτόχρονα την αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της οικονομίας, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την ανάπτυξη.

Άρα, η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να στρέψουν περισσότερο την προσοχή τους στους νέους τομείς.

Δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα, κλπ. που μπορούν ακόμα να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, όμως τονίζουμε ότι το ξένο κεφάλαιο ζητά φρέσκιες ιδέες με μεγαλύτερες ευκαιρίες για να επενδύσει.

Οι τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και της καινοτομίας παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες για να ελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Σε συνάρτηση, μάλιστα, με τα υπόλοιπα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Όμως, για να γίνει αυτό πρέπει να μετοχοποιήσουμε την ΑΤΗΚ, να απελευθερώσουμε περισσότερο την αγορά ενέργειας, να δώσουμε κίνητρα για νεοφυείς (start – up) επιχειρήσεις και άλλα.

Όλα αυτά, δεν μπορούν να γίνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα. Η κυβέρνηση, σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταμόρφωσης της οικονομίας, με έμφαση στους νέους τομείς.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές διεθνείς τάσεις, τα δεδομένα της Κύπρου, τα ενδιαφέροντα των ξένων επενδυτών καθώς και δελεαστικά κίνητρα.

Αν δεν κινηθούμε οργανωμένα και συγκροτημένα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Και αυτό, σημαίνει ότι ούτε νέες ξένες επενδύσεις θα προσελκύσουμε, ούτε την οικονομία θα μπορέσουμε να αναμορφώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε, ούτε την ανάπτυξη να ενισχύσουμε.

Τώρα, λοιπόν, που η οικονομία μας βρίσκεται σε «φουλ» ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο αναμόρφωσης της οικονομίας σε συνδυασμό με νέες επενδυτικές προτάσεις.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η Κύπρος έχει τις δυνατότητες για να συνεχίσει να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Φτάνει, με σχέδιο, όραμα και στρατηγικές κινήσεις να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ