ΥΠΟΙΚ: "Εάν ήταν στο χέρι μου θα έκλεινα και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών"

Θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, προκάλεσε η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Το κλείσιμο υποκαταστημάτων του πρώην Συνεργατισμού σε κοινότητες και δήμους τέθηκε προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, να δηλώνει πως το κλείσιμο της Τράπεζας αποτελεί μια καταστροφική εξέλιξη για την Κύπρο και ότι δημιούργησε προβλήματα στο λαό και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων από το 2012 δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής και πρόσθεσε:

«Αν περνούσε από το χέρι μου θα τα μείωνα ακόμη περισσότερο επειδή παραμένουν πολλά βάσει του πληθυσμού της χώρας».

Σημείωσε επίσης, ότι πριν από το 2010 υπήρχαν 1000 υποκαταστήματα τραπεζών στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν καθώς η εποχή αλλάζει. Είπε επίσης πως το 2012, το τραπεζικό σύστημα αποτελείτο από 850 υποκαταστήματα εκ των οποίων τα 417 ήταν της Συνεργατικής.

Ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Ιδιωτών και Διεθνούς Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Καραγιώργης, ανέφερε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα υπάρχουν συνολικά 357 υποκαταστήματα τραπεζών εκ των οποίων τα 123 θα είναι της Τράπεζας Κύπρου, 124 της Ελληνικής Τράπεζας και 110 των άλλων τραπεζών, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών.

Από τα 124 υποκαταστήματα της Ελληνικής, τα 52 θα είναι παλιά υποκαταστήματα της Ελληνικής και τα 72 της πρώην Συνεργατικής.


Τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, αντιδρούν και σχολιάζουν.

ΔΗΚΟ

«Η σημερινή ημέρα ήταν η πιο ειλικρινής ημέρα της θητείας του Χάρη Γεωργιάδη καθώς στάθηκε ενώπιον της Επιτροπής με παρρησία και δήλωσε πως εάν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών», αναφέρει ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Προσθέτει επίσης πως: «O κ. Γεωργιάδης είναι πιο πολύ τραπεζίτης των τραπεζών παρά Υπουργός της Κυβέρνησης».

ΔΗΣΥ

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν και να χρησιμοποιηθούν και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση ή να δοθούν άλλες λύσεις όπως η εγκατάσταση Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών για κοινότητες όπου υπάρχουν προβλήματα και δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει.

ΑΚΕΛ

"Η κυβέρνηση απέδειξε ακόμη μια φορά ότι είναι κοινωνικά ανάλγητη και αναίσθητη" είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της Κυβέρνησης ως προκλητική και απαράδεχτη.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε επίσης πως η Κυβέρνηση αποδεικνύεται να είναι πιο σκληρή από τις Τράπεζες, τις οποίες φροντίζει όταν έχουν προβλήματα να πριμοδοτεί και να επιδοτεί από τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών.

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

Ο Βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σχολίασε τη δήλωσε του Υπουργού Οικονομικών και είπε πως τον εξέπληξε ο σαρκαστικός τρόπος και η αντίδρασή του.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει οπωσδήποτε μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας για ξεπούλημα του Συνεργατισμού, να αντιμετωπιστούν θετικά οι λογικές απαιτήσεις κοινοτήτων και Δήμων και να επαναλειτουργήσουν τραπεζικά υποκαταστήματα.

ΕΛΑΜ

«Ο Χάρης Γεωργιάδης "με ύφος χιλίων καρδιναλίων" δήλωσε πως αν ήταν από το δικό του χέρι θα έκλειναν ακόμα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών. Ζήτησε οι τράπεζες να δείξουν λίγο ανθρωπισμό και να καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών ότι οι αριθμοί δεν θα σώσουν τον κόσμο και να δει πώς θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού», δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ