Ν.Δ.: Θα βάλουμε τέλος στην υπερφορολόγηση του τουρισμού

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τους αριθμούς των ξένων επισκεπτών στη χώρα αμφισβητεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν ήταν αξιόπιστα δεν αντιστοιχούν στους ποιοτικούς δείκτες του τουρισμού, που αφορούν τον χρόνο διαμονής και τη δαπάνη. Τονίζει δε ότι η ίδια θα βάλει τέλος στο καθεστώς υπερφορολόγησης του κλάδου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να μετρά αριθμό επισκεπτών στον τουρισμό, όταν γνωρίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι αξιόπιστος, αλλά, κυρίως, δεν αντιστοιχεί στους ποιοτικούς δείκτες του τουρισμού που συνδέονται με τα έσοδα, την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη και τον χρόνο διαμονής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας.

«Αυτά είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη βιωσιμότητα αλλά και την προοπτική του τουρισμού μας και, δυστυχώς, αποτελούν πηγή προβληματισμού σήμερα. Με λίγα λόγια, έρχονται περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά μένουν λιγότερες μέρες και δαπανούν λιγότερα χρήματα» εξηγεί και προσθέτει: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βάζει φόρους και να καθιστά ακριβότερο και λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα:

- Αύξησε τον ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%.
- Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%.
- Αύξησε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.
- Κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
- Επέβαλε ειδικό τέλος διανυκτέρευσης που ισχύει από το 2018 σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αν συγκρίνει κανείς τους φόρους στον τουρισμό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, σημειώνει ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνει ότι δυστυχώς έχουμε να καλύψουμε σημαντικό έδαφος. Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%. Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24% ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%. Μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να καταστεί ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας;

«Η Νέα Δημοκρατία θα τερματίσει τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης στον τουρισμό: Με άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, με σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο -διαμονή και εστίαση- στο 11% και κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης» καταλήγει.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ