Γ. Κατρούγκαλος: Αναβάθμιση των σχέσεων με Κίνα- έμφαση σε αγροτικά προϊόντα, τουρισμό, τεχνολογία

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος την διεθνή έκθεση China International Import Export (CIIE), που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Σαγκάη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όχι μόνο θα συμβάλλει στη μετάβαση του «δράκου] σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και θα θέσει τις βάσεις για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Κίνας.

«Σηματοδοτεί όχι μόνο μία πιο ανοιχτή κινεζική οικονομία, αλλά και μία πιο ώριμη οικονομία, η οποία στρέφεται περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua.

Σημειώνει επίσης ότι η έκθεση συνιστά μία πλατφόρμα παραγωγικών επιχειρηματικών συμφωνιών, ενώ θα βοηθήσει περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στο άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο και θα δώσει ώθηση στο διεθνές εμπόριο, που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από αντιπαραθέσεις. «Έχουμε την ίδια αντίληψη με την Κίνα ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ελεύθερο» τονίζει.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένα πολύ καλό επίπεδο οικονομικής συνεργασίας, το οποίο όμως εστιάζει προς το παρόν περισσότερο στις μεταφορές και στα logistics. «Τώρα θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως ο αγροτικός με την πλούσια βιοποικιλότητα και τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα να εισέρχονται στην κινεζική αγορά» εξηγεί. Προσθέτει δε ότι τα νέα «απτά μέτρα», που ανακοινώθηκαν στην CIIE, όπως οι ταχύτερες διαδικασίες εκτελωνισμού, θα έχουν ως αποτέλεσμα να πωληθούν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά.

Ο τουρισμός είναι επίσης ένας τομέας, στον οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, όπως σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς, στους οποίους η Κίνα είναι στην πρωτοπορία, όπως η τεχνολογία της πληροφορικής και η τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: Reuters

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ