Έφη Αχτσιόγλου: Δεν εκτιμώ πως θα ευδοκιμήσει η απόφαση του πρωτοδικείου για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

«Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ωστόσο βάσει των δεδομένων από την απόφαση - πιλότο του ΣτΕ για τα αναδρομικά και τη θεσμική αναμόρφωση που έγινε από την παρούσα κυβέρνηση, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου και σε επόμενους βαθμούς», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «επιχείρηση παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα ΜΜΕ», ενώ τόνισε πως «χτίζονται δικηγορικές καριέρες».

Όπως ανέφερε, «το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη - Βρούτση περικόπηκαν οριζοντίως οι συντάξεις», ενώ συμπλήρωσε πως το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σημείωσε, δε, πως η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου στη Θεσσαλονίκη ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά. «Αυτή η απόφαση αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου», πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως δεν εκτιμά ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου.

Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι διαμορφώνονται οι απαιτούμενες συναινέσεις, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από τον Ιανουάριο.

Όπως τόνισε, οι εταίροι έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, καθώς και ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αυτό που συζητάμε αφορά τον δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Έκανε, δε, λόγο για «μικρές αποκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες».

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ