Φ. Κουβέλης: Ανάθεση δραστηριοτήτων στα λιμάνια και σε ιδιώτες

Τη διεύρυνση από τις πρώτες μέρες του 2019 του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά πλην της Κρήτης προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να είναι δυνατή η ανάθεση δραστηριοτήτων στα λιμάνια και σε ιδιώτες.

«Η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου είχε απόλυτη επιτυχία και από τις πρώτες ημέρες του 2019 θα διευρυνθεί και θα εφαρμόζεται για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση επί του παρόντος την Κρήτη» υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Κουβέλης είπε πως «μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα ανοίξουν οι διαδικασίες προκειμένου με διεθνή διαγωνισμό να εκδηλωθεί το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Πρόσθεσε πως, εκτός από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και άλλα λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Ελευσίνα, Λαύριο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα) για τα οποία προβλέπεται, στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η δυνατότητα των υποπαραχωρήσεων (διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων από ιδιώτες).

«Εκείνο το οποίο θα συμβεί σε λίγες μέρες, διότι έχω καταθέσει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή -και υπολογίζω θα ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο- είναι η δυνατότητα των υποπαραχωρήσεων, δηλαδή, συγκεκριμένες δραστηριότητες των λιμανιών με διεθνή διαγωνισμό, είναι δυνατό να ανατεθούν για εκμετάλλευση σε συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα είτε από τη χώρα μας, είτε από την αλλοδαπή».

Και διευκρίνισε λέγοντας ότι «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που παλαιότερα προωθούνταν, το οποίο απέτρεψε η κυβέρνηση, να παραχωρηθεί το σύνολο του λιμανιού» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός επισήμανε πως μέσα στον Νοέμβριο εγκαινιάζεται μια νέα σχολή στην ακριτική Κάλυμνο. Πρόσθεσε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει, κατά προτεραιότητα, σε μέτρα στήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης στη Μηχανιώνα, στον Ασπρόπυργο, στα Χανιά, στις Οινούσσες και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τόσο με εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και με τις όποιες επισκευές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου οι σχολές να μπορούν να υποδέχονται με επάρκεια τους σπουδαστές.

Σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Κουβέλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναμφισβήτητα θα πρέπει να οδηγήσει και στην κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, (η γνωστή ρύθμιση για την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης).

Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, βασικό στοιχείο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο πρέπει να αποκτήσει περαιτέρω δημοκρατικό περιεχόμενο.

Για τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «πέρα από την οδύνη που μου προκαλεί ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας, πρέπει να αξιολογήσουμε ως εξαιρετικά αρνητική τη δημόσια τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, αλλά και όλες οι διαδικασίες, οι οποίες φαίνεται -και λέω φαίνεται, γιατί παραμένουν αδιευκρίνιστα πάρα πολλά στοιχεία - να έχουν προσδιορίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε αυτός ο νέος άνθρωπος».

Και πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης: Από εκεί και πέρα οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας δεν πρέπει να κλονιστούν, δεν πρέπει να ρηγματωθούν, διότι δεν είναι και στην καλύτερη φάση τους, με βάση το θλιβερό αυτό γεγονός το οποίο συνέβη».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ