Η μάχη των γεωτρύπανων απαιτεί στρατηγικές κινήσεις

Μάχη γεωτρύπανων προβλέπεται τους αμέσως επόμενους μήνες στη Μεσόγειο. Η Τουρκία αντιδρώντας στις δικές μας έρευνες για φυσικό αέριο, απέκτησε δύο γεωτρύπανα και θα αρχίσει λέει να τρυπά στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, όμως μυριζόμαστε ένσταση, όξυνση και ίσως θερμά μικρο – επεισόδια.

Η κυβέρνηση μας, ορθώς κρατά χαμηλούς τόνους και δεν μπαίνει στη λογική ένστασης και της αντιπαράθεσης που καλλιεργεί η Τουρκία. Όμως, από την άλλη, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η στρατηγική μας θα πετύχει και δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε περιπέτειες.

Γνωρίζουμε ότι η τουρκική πολιτική στοχεύει πάντα την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των άλλων, ώστε να γίνει διαμοιρασμός των όποιων ωφελημάτων μαζί της. Αυτό επιδιώκει και σήμερα η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή, να κάνουμε πίσω με τις απειλές της και να δεχθούμε να τη βάλουμε συνιδιοκτήτη του φυσικού αερίου.

Η κατάσταση χρήζει προσοχής, διπλωματικών χειρισμών και κυρίως στρατηγικών κινήσεων. Ελπίζουμε στο τέλος να προχωρήσουν οι έρευνες και να αποφευχθούν περιπέτειες. Όσο για το φυσικό αέριο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες…


IOS

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ