Τα αίτια της μειωμένης ανταγωνιστικότητας μας

Πάλι η Κύπρος "πάτωσε" στη μέτρηση για την ανταγωνιστικότητα. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η χώρα μας κατετάγη στην 44η θέση επί συνόλου 140 χωρών.

Η επίδοση αυτή δεν έχει τιμητική για μια χώρα με εξωστρεφή οικονομία που επιδιώκει να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων.

Αν, όμως, προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα αίτια της μειωμένης ανταγωνιστικότητας μας θα δούμε ότι αυτά έχουν να κάνουν με την ελλειπή χρήση της υψηλής τεχνολογίας, την μη αξιοποίηση της καινοτομίας και γενικά τη μη χρησιμοποίηση σύγχρονων μεδόθων και πρακτικών που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.

Ακόμα, υπάρχει θέμα με το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών μας, λόγω του κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμός, μεταφορά πρώτων υλών από εξωτερικό, κλπ) και το εργατικό.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, γι΄ αυτό χρειάζεται μια συγκεκριμένη πολιτική για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ειδικά, σήμερα που η οικονομία, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να συγκρατήσουμε τα κόστη μας…


ios

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ