Δεν προβαίνουμε σε καμία υποχώρηση ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει καμία υποχώρηση, ξεκαθάρισε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Παράλληλα έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητα, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΟΕΒ για τα μέλη της.

Εξηγήσεις ΠτΔ για την αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία
Σε σχέση με την πρόταση του για αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία και κατά πόσο αυτή η πρόταση μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό εξαρτάται στο κατά πόσον θα υπάρξει «καλή πίστη από την άλλη πλευρά». «Πάνω απ' όλα θα ήθελα να τονίσω το εξής. «Είναι από τον Απρίλη του 2010 που υπέβαλα γραπτό υπόμνημα προς το Εθνικό Συμβούλιο δια του οποίου εισηγούμουν ότι αν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική ομοσπονδία θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτείες και να κρατήσουμε εκείνες τις απαραίτητες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζουν τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα και βεβαίως και άλλες των εξουσιών οι οποίες ως εκ της ιδιότητας μας ως μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχουν»»

Ο ΠτΔ απάντησε επίσης και στις αντιρρήσεις που εκφράζονται από κάποια κόμματα ότι αυτό δεν λύνει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Κάνουμε ό,τι πρέπει και πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει πως αν θα βρούμε λύση και θέλουμε πραγματικά και ενδιαφερόμαστε για λύση, η λύση πρέπει να είναι λειτουργική. Πρέπει να δίδει διάρκεια στο κράτος, πρέπει να δίδει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια εις όλους τους πολίτες ανεξαίρετα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εκφράζουν ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς δεν απαντώνται μέσα από αυτή την πρόταση, ο Ανατασιάδης διερωτήθηκε κατά πόσον «θα πάψουμε να αξιώνουμε αυτό που έχουμε πετύχει μετά από τόσα χρόνια, δηλαδή να αναγνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι απαιτείται η κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών. Τι σχέση έχει η εσωτερική δομή με το θέμα της ασφάλειας; Δεν μιλούμε για δύο πτυχές, την εσωτερική και την διεθνή πτυχή; Στη διεθνή πτυχή αλλοιώνεται η αξίωση ή η θέση μας όσον αφορά την απαίτηση η Κύπρος να απαλλαγεί από εξαρτήσεις;» πρόσθεσε.

Απαντήσεις ΠτΔ στις προειδοποιήσεις Νετανιάχου
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ότι η Τουρκία ενδεχομένως να τα κάνει αυτά που απειλεί με την ψυχολογία που έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο,τιδήποτε έχει να πει ο φίλος Πρωθυπουργός του Ισραήλ το λέει σε μας αλλά κάτι ανάλογο δεν έχω ακούσει», όπως είπε, «και δεν έχω πληροφορηθεί».

Ο ΠτΔ επιβεβαιώνει τη λειτουργία μυστικής αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί αμερικανικής βάσης και απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, διερωτήθηκε γιατί να δέχεται κριτική η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «ούτε το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν ενήμερο ή τουλάχιστον η Κυβέρνηση και απεκαλύφθη από την έκθεση».

«Γιατί πρέπει να είμαι υπόλογος;. Και αν έστω ζητήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η παρουσία, γιατί πρέπει να επικρίνεται η κυπριακή κυβέρνηση;», πρόσθεσε. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «Δίνουμε διευκολύνσεις στους Γερμανούς, ή στους Γάλλους ή στους Ιταλούς ή στους Δανούς, θυμάστε πολύ καλά κατά την εκκένωση του 2016 των χημικών ή και σε περίπτωση ανθρωπιστικών γενικότερα επιχειρήσεων, πόσες φορές η Κύπρος υπήρξε εκείνη που ανταποκριθε.»

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ