ΕΤΥΚ: «Μαϊμού» η συμφωνία Ελληνικής και Συντεχνιών

Νέα πυρά για τη συμφωνία της Ελληνικής με τις συντεχνίες εξαπολύει η ΕΤΥΚ χαρακτηρίζοντας την «μαϊμού» ενώ σημειώνει ότι καταργήθηκε το ταμιακό επίδομα.

Σε εγκύκλιό της, η ΕΤΥΚ κανει λόγο για συμφωνία «μαϊμού» της Ελληνικής με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν την ισχνή μειοψηφία του προσωπικού της, «στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το διαχωρισμό, τη διάσπαση των εργαζομένων, και κατ΄επέκταση να κουτσουρέψει τα ωφελήματα των συναδέλφων».

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μετά από καταγγελία της ΕΤΥΚ, για κατάφορη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, η αντιπροσωπεία της Τράπεζας ανέφερε, πως απλά υιοθέτησαν οι άλλες συντεχνίες μέρος των συμφωνιών της ΕΤΥΚ, για να «εξομοιωθούν» κάποιοι όροι εργοδότησης του προσωπικού που μεταφέρθηκε από την πρώην ΣΚΤ και να «βοηθήσουν» την Τράπεζα.

Συμφώνησαν, δήλωσε η Τράπεζα, να «εξομοιώσουν» τα ωφελήματα των ταμιών για να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που προέρχονται από την ΣΚΤ και αυτών της Ελληνικής, καταργώντας το επίδομα ταμία που έπαιρναν οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ.

«Στην «κοπιαστική» προσπάθειά τους να μην νιώθουν μειονεκτικά οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, ξέχασαν πως οι συνάδελφοι στην Ελληνική παίρνουν σαν ταμίες επιπλέον προσαύξηση κάθε 3 χρόνια. Φυσικά αυτό δεν ενοχλεί κατά την άποψή τους τα αισθήματα των συναδέλφων ούτε μειονεκτούν οι προερχόμενοι από την ΣΚΤ», αναφέρεται.

Η ΕΤΥΚ διερωτάται εάν η προσπάθεια ήταν να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων τότε γιατί η Ελληνική Τράπεζα δεν παραχωρεί στους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ τα ωφελήματα που ισχύουν με βάση τη σύμβαση ΕΤΥΚ-Ελληνικής (έξτρα προσαυξήσεις, ένταξη στην ειδική κλίμακα, επιδόματα κλπ) για τους κατόχους επαγγελματικών / ακαδημαϊκών τίτλων και πτυχίων.

Επίσης, διερωτάται γιατί η Ελληνική δεν εντάσσει στην ειδική κλίμακα τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων;

Αναφέρεται ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει προσλάβει εποχικό / προσωρινό προσωπικό, αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά / ακαδημαϊκά του προσόντα και αμείβοντάς το ανάλογα, ενώ συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, με τα ίδια ή και καλύτερα προσόντα και με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, αμείβονται με μισθούς πολύ πιο χαμηλούς και από το σημείο έναρξης της χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας.

«Γιατί δεν παραχωρεί άμεσα στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ τις ετήσιες προσαυξήσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες; Γιατί παραχωρεί στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ 7% στο Ταμείο Προνοίας, και όχι 9% που παραχωρεί στους υπόλοιπους συναδέλφους της Ελληνικής;», διερωτάται η συντεχνία.

Τονίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα με τις ενέργειές της δεν επιθυμεί να εξαλείψει τις αδικίες / διακρίσεις εξομοιώνοντας τα ωφελήματα των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων της Ελληνικής, «αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μειώσει τα ωφελήματα των συναδέλφων της «παλιάς» Ελληνικής στα επίπεδα αυτών της πρώην ΣΚΤ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΥΚ, έγκαιρα, με επιστολή ημερομηνίας 2/7/18, ζήτησε από την Τράπεζα την επαναφορά των μισθών (αποκοπές) για όλο το προσωπικό (νέο και παλιό).

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ