Λαγκάρντ... υπέρ Fed και εναντίον Τραμπ

Των αποφάσεων της Federal Reserve υπεραμύνθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, απορρίπτοντας την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των νομισματικών αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας.

«Δεν θα συσχέτιζα τον Τζερόμ Πάουλ με την τρέλα. Τόσο αυτός όσο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δρουν εξαιρετικά σοβαρά και εδράζουν τις αποφάσεις τους στην πραγματική πληροφόρηση» δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στο CNBC.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ συνιστούν απάντηση στις νέες επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ εναντίον του επικεφαλής της Fed για την «εμμονή στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων παρά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές».

«Νομίζω ότι η Fed κάνει ένα λάθος. Είναι τόσο σφιχτή (σ.σ. η νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Ταμείου τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Λευκό Οίκο:

«Σ’ όλο τον κόσμο, θεωρείται “θετική” αρχή η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών. Οπωσδήποτε αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και νομίζω ότι η Fed δεν αποτελεί εξαίρεση».

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην περαιτέρω ομαλοποίηση της επιτοκιακής πολιτικής έχει σημάνει συναγερμό στις διεθνείς αγορές, καθώς αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του «φθηνού χρήματος».

Ο Τραμπ, ωστόσο, θεωρεί ότι η Fed βιάζεται πολύ, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίοι κινούνται σε επίπεδα άνω του 4%.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ