Νέος γύρος πιέσεων στα ομόλογα - Άνω του 4,5% η απόδοση στο 10ετές

Νέα επιδείνωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω των διεθνών αναταράξεων, οι οποίες ωθούν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια σε ισχυρή «διόρθωση» και απώλειες αρκετών μονάδων.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,507%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4,9 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,539%.

Την ίδια ώρα, το 10ετές spreads καταγράφει νέα άνοδο, υπερβαίνοντας το όριο των 400 μονάδων βάσης, καθώς οι ιταλικές ανησυχίες δεν λένε να αμβλυνθούν.

Παρά την απόπειρα καθησυχασμού των αγορών εκ μέρους του υπουργού Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ιταλία, εξαιτίας του παράγοντα «Σαλβίνι», ο οποίος ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υπερβαίνει το 3,6%, ενισχυόμενη κατά 9,2 μονάδες βάσης, ενώ στις 310 μονάδες βάσης βρίσκεται και το 10ετές spread.

Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να ενισχύονται στο 1,632%, στο 1,977% και στο 1,056% αντίστοιχα.

Εκτός των ιταλικών πιέσεων, έντονη ανησυχία επικρατεί και για την ευρύτερη κατάσταση στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες των 831 μονάδων στον Dow Jones, τη σκυτάλη πήραν σήμερα το πρωί τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων εκ μέρους της Federal Reserve, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του «φθηνού χρήματος», το οποίο τροφοδότησε το ράλι των τελευταίων ετών στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να τραβούν σταδιακά την ανηφόρα.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ