Η επόμενη μέρα της Τριμερούς. Διευρύνονται οι συνεργασίες

Σε διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών με νέες χώρες, περιλαμβανομένης και της Γαλλίας, προχωρούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Την πρωτοβουλία θα προωθήδουν οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών, όπως αποφασίστηκε στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ελληνας πρωθυοπουργός και ο προεδρος της Αιγύπτου αποφάσισαν επίσης την σύσταση άτυπου φόρουμ, με έδρα το Κάΐρο με στοχο την συζήτηση περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν την ενέργεια. Στο φόρουμ θα συμμετάσχει και το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, την σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις ναυτικές ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οπως αντανακλάται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσα, τονιζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες των τριών κρατών.

Μηνύματα προς Τουρκία

Καλούν παράλληλα την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου, και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Οι ηγέτες των τριών χωρών, εκφράζουν επίσης την επιθυμία να ενισχύσουν την συνεργασία τους, μέσα από σειρά συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περισσότερο το γεγονός οτι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και την ευημερία. Υπογραμμίζουν ακόμα, ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις καλά εδραιωμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και προς το σκοπό αυτό, επισημαίνουν τη σημασία της διεθνούς σύμβασης τη θάλασσας και τονίζουν την προσήλωσή τους να προχωρήσουν τάχιστα με τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Στήριξη στο κυπριακό

Οσον αφορά το κυπριακό, επαναλαμβάνεται η αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων, του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Προς τον σκοπό αυτό υποδεικνύεται, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και αποχώρηση ξενων στρατευμάτων, παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για μπορέσει η ΚΔ να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλων των ΗΕ και της ΕΕ ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ