Απαντήσεις σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής έλαβε η Επιτροπή Θεσμών

Επαρκείς απαντήσεις έλαβαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ως προς τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που δεν μπορούν να παγοποιηθούν, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και στην παρουσία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ο κ. Περδίκης είπε ότι πρόκειται για την 9η συνεδρία της Επιτροπής για «το μεγάλο θέμα που αφορά τη διεκδίκηση από τον Σύνδεσμο Καταθετών της Λαϊκής του δικαιώματος να έχουν λόγο στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας».
Η σημερινή συνεδρίαση, όπως και η προηγούμενη, πρόσθεσε, «έγινε μετά από τις πληροφορίες που έλεγαν ότι περιουσίες, όπως το νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα και το ξενοδοχείο Hilton στην Κύπρο, στις οποίες είναι μέτοχος η MIG και στην οποία ήταν μέτοχος ο κ. Βγενόπουλος και είναι σήμερα (μέτοχοι) οι κληρονόμοι του, επωλούντο, έβγαιναν στο σφυρί».
«Κάποιοι έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουν παγοποιηθεί αυτές οι περιουσίες οι οποίες είναι μέσα στο πεδίο των απαιτήσεων του Διαχειριστή της Λαικής Τράπεζας. Αυτό το ερώτημα, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη και τέθηκε δημόσια απαντήθηκε σήμερα επαρκώς από έναν από τους δικηγόρους της Λαϊκής. Μας εξήγησε με λεπτομέρεια γιατί δεν μπορούν να παγοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία στα οποία μέτοχος είναι η πάλαι ποτέ εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κ . Βγενόπουλος, η MIG», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
Άρα, συνέχισε, «αυτό το θέμα, τουλάχιστον όσον αφορά την Επιτροπή έχει κλείσει. Δεν υπάρχει ζήτημα να παγοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της MIG για τον λόγο της διαχείρισης των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας».

«Όμως, ταυτόχρονα, έχουμε ενημερωθεί ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία προσπάθησε να αποξενώσει ο κ. Βγενόπουλος και η παρέα του. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα για να προχωρήσει ικανοποιητικά και η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία έχει ήδη καθυστερήσει», είπε.
«Εμείς», ανέφερε, «ως κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας να μπορέσουν να έχουν έστω και μια ελάχιστη, ούτως ειπείν, αποζημίωση, δηλαδή να πάρουν κάτι από τα υπολείμματα της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο ουσιαστικά τους ανήκει».
«Μπορεί να είναι τελικά το ποσό αυτό πολύ μικρό, αλλά δικαιούνται νομίζω να έχουν το δικαίωμα να το διεκδικήσουν και είναι θετική η παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και θέλω να πω ότι κάμνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και το εκτιμούν και οι ίδιοι».

«Έχουμε και θετικές εξελίξεις στις οποίες επί του παρόντος να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε αυτές», είπε ο κ. Περδίκης ο οποίος ήταν και το μόνο μέλος της Επιτροπής που προέβη σε δηλώσεις.

Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαικής (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνις Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η συνεδρία σήμερα ήταν κλειστή για τον λόγο ότι θα καλύπτονταν ορισμένα θέματα τα οποία δεν πρέπει να βγουν στη δημοσιότητα», ευχαριστώντας ταυτόχρονα την Επιτροπή για την 9η συνεδρία της για το θέμα αυτό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα τα πλείστα ερωτήματα στα οποία περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος και τα οποία καλείται η Επιτροπή να θέσει προς τους αρμόδιους θεσμούς προς απάντηση.

«Έχει συμφωνηθεί όπως η Επιτροπή αποστείλει επιστολή προς τους αρμόδιους θεσμούς που ήταν σήμερα παρόντες στη συνεδρία (Κεντρική Τράπεζα, Αρχή Εξυγίανσης, Υπουργείο Οικονομικών) με την οποία να καλούνται να απαντήσουν γραπτώς σε όσα ερωτήματα αποφάσισε η Επιτροπή να υιοθετήσει», είπε.

Όπως είπε, από τα 12 ερωτήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα «πήραμε την εντύπωση ότι η Επιτροπή υιοθετεί τουλάχιστον τα 10, επομένως αναμένουνε να σταλεί η επιστολή και να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα όπως έχει συμφωνηθεί στη σημερινή συνεδρία».

Ερωτηθείς εάν ως Σύνδεσμος, έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που έτυχαν σήμερα από τους νομικούς της Λαϊκής, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε να πει ότι «εκκρεμεί η απάντηση στα ερωτήματα μας».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ