Το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας

Σημαντικές αποφάσεις για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο ανάμεσα στις οποίες είναι η και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το σώμα έλαβε μια σειρά αποφάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος για την έρευνα και την καινοτομία, δηλαδή στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
 
«Στη φάση που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία σήμερα έχοντας αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές συνέπειες της κρίσης, αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και οι σημερινές αποφάσεις υπηρετούν αυτό τον σκοπό», είπε  και πρόσθεσε πως έχει εγκριθεί ένα νέο σύστημα για τη διακυβέρνηση για την έρευνα και καινοτομία που περιλαμβάνει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ως το κατ΄ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής.
 
Ανέφερε πως επικεφαλής του Συμβουλίου αναλαμβάνει ο καθηγητής πρώην Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες βδομάδες.
 
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξίσου σημαντικός θεσμός που έχει αποφασιστεί η σύσταση του, στη βάση πρακτικών άλλων χωρών όπως το Ισραήλ και το ΗΒ, είναι ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο για την προώθηση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο.
 
«Με απόφαση του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου διορίζεται ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος έχει μια μακρά επαγγελματική υπηρεσία στον τομέα της πληροφορικής και υπηρετεί σήμερα ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας. Συμπληρώνοντας τον θεσμό αυτό θα είναι ο ορισμός συντονιστή για θέματα έρευνας και καινοτομίας σε κάθε Υπουργείο», είπε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους κάθε κυπριακής ερευνητικής πρότασης που θα επιλεγεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ορίζοντα 2020. Δύο κυπριακές προτάσεις, το ΚΥΟΣ και το RISE, έχουν ήδη εγκριθεί στον πρώτο γύρο του προγράμματος με χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και με ισόποση χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
 
«Άλλες δέκα κυπριακές προτάσεις περιλαμβάνονται στις 50 συνολικά υποψήφιες ευρωπαϊκές προτάσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιλεγούν και άλλες. Στις προτάσεις αυτές, συνέχισε, περιλαμβάνονται εισηγήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο ερευνητικών πρωτοβουλιών και σημειώνω ως ιδιαίτερα σημαντική την εργοδότηση ενός σημαντικού αριθμού επιστημονικού προσωπικού για κάθε πρόταση. «Θεωρούμε τη συμμετοχή κυπριακών προτάσεων ως μια από τις πιο σημαντικές μορφές για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μετά την έγκριση από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη μετατροπή της επιστημονικής τεχνογνωσίας, της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου, σε εμπορεύσιμα προϊόντα, δηλαδή τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά, το Υπουργικό έχει εγκρίνει ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο αρχών που λαμβάνει υπόψη ακριβώς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή, ώστε και τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι σε θέση να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ερευνητική τους δραστηριότητα, διασυνδέοντας μέσα από τη σύσταση εταιρειών την έρευνα την επιστημονική τεχνογνωσία με την αγορά.
 
«Ως Κυβέρνηση θεωρούμε την προώθηση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας ως βασικότατο εργαλείο ανάπτυξης, διεύρυνσης της παραγωγικής μας βάσης και θεωρούμε ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επαφή με την ερευνητική κοινότητα της χώρας μας ώστε και με νέες πρωτοβουλίες να δώσουμε περαιτέρω στήριξη», κατέληξε. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ