Δημοσκόπηση Reuters: O εμπορικός πόλεμος βλάπτει σοβαρά την υγεία της αμερικανικής οικονομίας

Με ισχυρούς ρυθμούς θα αναπτυχθεί η αμερικανική οικονομία και το τρέχον τρίμηνο, αλλά θα αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα από το επόμενο, με την επιβράδυνση να εντείνεται το 2019. Αυτό προβλέπουν αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και που ομόφωνα διαμηνύουν ότι ο εμπορικός πόλεμος βλάπτει σοβαρά την υγεία της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη, ακόμη και εάν λυγίσει πρώτη η κινεζική.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 70 οικονομολόγοι των ΗΠΑ από τις 12 έως 19 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,1% το τρέχον τρίμηνο και θα επιβραδύνει στο 2,8% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι επιδόσεις είναι άκρως θετικές, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν υποχωρήσει στο 2%, παρά τις γενναίες φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Πρόκειται για δραστική επιβράδυνση σε σχέση με τους ρυθμούς της τάξης του 4,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν θα σταματήσει σύντομα, ενώ στο σύνολό τους τη χαρακτηρίζουν επιζήμια και για τις δύο πλευρές.

Η μέση πιθανότητα για μία ύφεση μέσα στο 2019 παραμένει πάντως αρκετά χαμηλή, στο 15%. Οι πιθανότητες για ύφεση μέσα στην επόμενη διετία ανέρχονται στο 35%, με τον πλέον απαισιόδοξο αναλυτή να τις προσδιορίζει στο 75%.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ