Η Κύπρος ξανακέρδισε την επενδυτική βαθμίδα- Διεθνής αναβάθμιση-Ενίσχυση ξένων επενδύσεων

Πολύ καλά νέα για την κυπριακή οικονομία : Ο αμερικανικός οίκος S&P αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από το ΒΒ+ στο ΒΒΒ-, αφήνοντας παράλληλα τις προοπτικές της οικονομίας σε σταθερές. Η εξέλιξη αυτή, επαναφέρει την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα, συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της οικονομίας μας και διευκολύνει την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Oι βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Κύπρου αναβαθμίστηκαν από B, σε Α-3. Ο S&P αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε την Κύπρο στα «σκουπίδια», τον Ιανουάριο του 2012.

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν έφερε την Κύπρο μετά από διαδοχικές αναβαθμίσεις ο Οίκος μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα, έκτοτε όμως ήθελε να δει παραπάνω τομές στην οικονομία της. Είχε ανακοινώσει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο αναβάθμισης, εάν η κυπριακή οικονομία συνέχιζε να ανακάμπτει σε επίπεδα προ κρίσης και με τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένει σταθερή, αλλά και θέτοντας σε καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος. Επίσης, είχε πει ότι σε περίπτωση που οι πιστωτικές και οι νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συνεχίσουν να συγκλίνουν με αυτές της ευρωζώνης, δηλαδή να μειώσει σημαντικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά της, θα την αναβάθμιζε.

Έτσι και έγινε. Μετά το διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, την μεταφορά του «καλού» της κομματιού στην Ελληνική Τράπεζα και την πώληση μεγάλου πακέτου ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου ύψους 2.7 δισ. ευρώ στo επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management, βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος 10 δισ. ευρώ. Εντός ενός καλοκαιριού, αυτό του 2018, έμειναν τα 10 από συνολικά 20 δισ. Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ