ΗΠΑ: Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς

Ο τυφώνας Φλόρενς, που έφθασε σήμερα στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά «σημαντική απειλή» για ακόμη 24 έως 36 ώρες, προειδοποίησε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

Συνοδευόμενος από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, ο Φλόρενς «πάτησε» στη στεριά στις 07.15 τοπική ώρα, με αξιωματούχο της FEMA να προειδοποιεί πως τίποτα «δεν έχει τελειώσει».

«Η σημαντική απειλή θα παραμείνει για 24 έως 36 ώρες ακόμη, κυρίως εξαιτίας αυξημένου κινδύνου πλημμυρών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι μετεωρολόγοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) τόνισαν ότι ο τυφώνας προχωρεί με αργή ταχύτητα και κατά συνέπεια προκαλεί πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στις ίδιες περιοχές.

REUTERS/RANDALL HILL
 

Τα εδάφη έχουν απορροφήσει ήδη μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων και δεν έχουν άλλα περιθώρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι ο κυκλώνας έχει υποβαθμισθεί στο επίπεδο 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον .

Ορισμένες πλημμυρισμένες ζώνες είναι υπερβολικά επικίνδυνες ώστε να μπορέσουν να επέμβουν οι διασώστες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στους ανθρώπους που αψήφησαν την εντολή εκκένωσης και βρίσκονται τώρα σε δυσχερή θέση.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν από ώρα σε ώρα, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο μακριά από τα σπίτια τους.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ