«Σφήνα» Κρεμλίνου και οργή Μόσχας κατά Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία Ουκρανίας

Ισχυρές αναταράξεις έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για έναρξη διαδικασιών προκειμένου η Εκκλησία της Ουκρανίας να αποκτήσει αυτοκέφαλο καθεστώς.

Μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο σημειώνει πως η προτιμώμενη επιλογή της Μόσχας είναι η διατήρηση της ενότητας του Ορθοδόξου κόσμου.

«Η διατήρηση της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου είναι αναμφισβήτητα η προτιμώμενη επιλογή για τη Μόσχα και ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την έκτακτη σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Οι αναφορές για την Εκκλησία της Ουκρανίας αναμφισβήτητα προκαλούν ανησυχίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ζητήματα αφορούν τον διαθρησκευτικό διάλογο, είναι θέματα εκκλησίας και το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος σχέσεων μεταξύ εκκλησίας και κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντιμίρ Λεγκόϊδα, δήλωσε νωρίτερα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας μπορεί να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης σε περίπτωση που νομιμοποιήσει το «σχίσμα» μέσα στην ρωσική εκκλησία.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αμφισβήτησε και την οικουμενικότητα και πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Πάτησε πλέον ανοιχτά στο μονοπάτι του πολέμου», τόνισε, επιτιθέμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

«Η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία ενώνει την πλειοψηφία των Ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας και έχει περισσότερες από 12.000 ενορίες και περισσότερες από 200 μονές, δεν ζήτησε κανένα αυτοκέφαλο ούτε καμία αυτοτέλεια», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μητροπολίτης Ιλαρίων δεν χρησιμοποίησε πουθενά τη λέξη «Οικουμενικό» αναφερόμενος στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ