Ολλανδία: Απέλαση δύο Ρώσων πρακτόρων

Δύο Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι σκόπευαν να παραβιάσουν ένα εργαστήριο όπου αναλύονταν δείγματα Ναβιτσόκ από την επίθεση στο Σάλσμπουρι, απέλασε η ολλανδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Tages-Anzeiger» οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την άνοιξη, στη Χάγη, στο πλαίσιο επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν οι βρετανικές, ελβετικές και ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά τη σύλληψή τους οι δύο άνδρες έφεραν ειδικό εξοπλισμό για να παραβιάσουν το εργαστήριο.

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με τη νευροπαραλυτική ουσία Ναβιτσόκ, στο Σάλσμπουρι, στις 4 Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές αρχές και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησαν ως υπόπτους δύο Ρώσους πράκτορες. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν χθες στη ρωσική τηλεόραση για να υποστηρίξουν ότι στο Λονδίνο έκαναν απλώς τουρισμό.

Το εργαστήριο Spiez, κοντά στη Βέρνη, είχε επιβεβαιώσει τη βρετανική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με Ναβιτσόκ. Στο ίδιο εργαστήριο εξετάζονται επίσης περιπτώσεις επιθέσεων με αέριο στη Συρία από το καθεστώς, το οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ