Δηλώσεις και αντιδηλώσεις Ιωνά Νικολάου-Ειρήνης Χαραλαμπίδου για τις χάρες σε παιδεραστές

Την άμεση απάντησή της έδωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου  στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, μετά και τις δηλώσεις του ότι «και το 2008 δόθηκαν χάρες σε παιδεραστές», χρονιά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας.
 
Όπως τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου, «κροκοδείλια» είναι και τα δάκρυα, αλλά και η θλίψη της Κυβέρνησης, σχετικά με την προεδρική χάρη που δόθηκε σε παιδεραστή.

Απαντώντας μάλιστα στην πιο πάνω αναφορά του, η κ. Χαραλαμπίδου παρέπεμψε στη δήλωση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Άκη Παπασάββα, που έγινε στις 13/8/2008 στο ΚΥΠΕ.

«Περίπου 80 με 100 άτομα θα αποφυλακιστούν από τις Κεντρικές Φυλακές με προεδρική χάρη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας, τονίζοντας ότι η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών.
 
Εξηγώντας το νομικό υπόβαθρο της απόφασης, ο κ. Παπασάββας είπε ότι είναι συνταγματική πρόνοια και δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το άρθρο 53, παράγραφος 4 του Συντάγματος, να ασκεί αυτήν την προνομία και να απονέμει χάρη, αφού έχει και τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
 
Ο κ. Παπασάββας είπε ότι οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, αφού η χωρητικότητά τους είναι 340 άτομα, αλλά τις τελευταίες μέρες οι πραγματικοί αριθμοί των κρατουμένων έφθασαν τους 650. «Άρα υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα χωρητικότητας, από τη μια, και από την άλλη υπήρχε η παράμετρος του δεκαπενταύγουστου και των εορτών, εκρίθη ότι μπορούσε να δοθεί σε ένα αριθμό, ο οποίος πρέπει να είναι ο μικρότερος 80 και ο μεγαλύτερος 100, οι οποίοι όμως, είναι μισοί Κύπριοι και οι άλλοι μισοί αλλοδαποί, οι οποίοι αποφυλακιζόντουσαν το μέγιστο σε δύο μήνες», προεδρική χάρη.

 Όσον αφορά τους αλλοδαπούς, η Αστυνομία προβαίνει σε διευθετήσεις για την απέλασή τους, αφού η αποφυλάκισή τους προνοεί όπως εγκαταλείψουν την Κύπρο, είπε».
 
Ακόμη και αλλιώς να είχαν τα πράγματα, τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου, αυτό δεν θα την εμπόδιζε από το να ασκήσει το ίδιο έντονα κριτική για «επικίνδυνες καταστάσεις που προσβάλλουν την ηθική μας και πληγώνουν αθώα θύματα ενώ ευνοούν εγκληματίες. Το σώπασε για να σωπάσω δεν είναι της δικής μου κουλτούρας. Αναμένω από τον κ. Νικολάου να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσα σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα».

Απάντηση στον Ιωνά Νικολάου
 
«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απόφαση του Προέδρου να αποφυλακίσει παιδεραστή, καταφεύγει στη γνωστή επωδό ότι το έκαναν και οι προηγούμενοι.
 
Στον υπουργό εναπόκειται να αποδείξει αυτά που λέει. Εν πάση περιπτώσει οι οδηγίες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, ήταν ακριβώς να μην δίνεται χάρη σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, εμπορία ναρκωτικών και βαρυποινίτες. Αυτό καταδεικνύεται από σχετική δήλωση του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα, ο οποίος στις 13 Αυγούστου το 2008, με αφορμή τις αποφυλακίσεις δήλωνε ότι, «η απόφαση λήφθηκε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών, σεξουαλικών εγκλημάτων ή βαρυποινιτών».   
 
Επιτέλους κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση σας θα αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για δικές σας αποφάσεις και ενέργειες ή απλά θα τα ρίχνετε συνεχώς στους προηγούμενους;»
 
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ