Μ. Ντράγκι: Η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι κίνδυνοι επιμένουν

Σε ελαφρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης την επόμενη διετία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μένει σταθερή στο δρόμο της μείωσης του QE και του οριστικού τερματισμού του έως το τέλος του έτους. Ωστόσο τα επιτόκια δεν προβλέπεται να αυξηθούν για πολύ ακόμη. Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά οι κίνδυνοι επιμένουν και υπογράμμισε την ανάγκη για μέτρα εκ μέρους και των κυβερνήσεων, ειδικά στο μέτωπο της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΤ προσδιόρισε τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τα προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών και την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ως τους κύριους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Εξαιτίας του περιβάλλοντος αβεβαιότητας οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς αναπτυξης αναθεωρούνται ελαφρώς στο 1,9% για το 2019 και στο 1,7% το 2020.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να οδηγείται σταθερά προς το στόχο του 2% και ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία του έχουν περιοριστεί.

Σημείωσε επίσης πως η ιδιωτική κατανάλωση στο ευρώ στηρίζεται από την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στηρίζονται από τα εταιρικά κέρδη και οι επενδύσεις στην αγορά στέγης παραμένουν επίσης ισχυρές.

Για την κρίση στις αναδυόμενες

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές είναι μία πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η «διάχυση» από την Τουρκία ή την Αργεντινή παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Οι πιο ευάλωτες χώρες στην διάχυση, όπως είπε, είναι εκείνες με τα πιο αδύναμα δημοσιονομικά- κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στο παρελθόν.

Σημείωσε επίσης πως μεγάλες αλλαγές βρίσκονται στην μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, τις οποίες επίσης όλοι πρέπει να παρακολουθούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ