Δίνουν €2 εκ. για προώθηση αγροτουρισμού

Σχέδιο που στοχεύει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο, είπε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο, που εγκρίνεται για πρώτη φορά, μέσω των κονδυλίων του υπουργείου εσωτερικών, και που αφορά παροχή χορηγιών προς μικρές, πολύ μικρές, και μεσαίες επιχειρήσεις στην ύπαιθρο.

Το σχέδιο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων με σκοπό την αναζωογόνηση της υπαίθρου μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το ποσό που αφορά αυτό το πρώτο πρόγραμμα ανέρχεται σε €2 εκ. τα οποία θα δοθούν για επιλέξιμες χρήσεις. Πρόκειται για μικρά τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, μικρά καφενεία ή άλλες δραστηριότητες εμπλουτιστικού περιεχομένου που συνδέονται με τη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ψυχαγωγία. Για παράδειγμα, εκθετήρια πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια καλών τεχνών και μουσειακοί εκθεσιακοί χώρου. Αποκλείονται οι ξενοδοχειακές μονάδες οποιουδήποτε αστέρα.

Το σχέδιο αποτελεί ένα τρόπο ώστε να προωθηθούν και τα προϊόντα και η παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία κατά τρόπο όμως που να μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις προς χορηγία είναι η συντήρηση/αποκατάσταση και μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων για λειτουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή συντήρηση και αποκατάσταση και μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για αναβάθμιση υφισταμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο και του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα, για τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο για την επόμενη τριετία, 2018-2020, τα κονδύλια ανέρχονται στα €175 εκ. Γίνονται με προτεραιότητα όπου χρειάζονται περισσότερο».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εισάγει προγράμματα που θα δημιουργήσουν οικονομική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας και θα ωφελήσουν τους κάτοικους των περιοχών της υπαίθρου.

Ερωτηθείς είπε ότι η προκήρυξη για το σχετικό σχέδιο θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου και οι χορηγίες θα σταματήσουν με την εξάντληση των κονδυλίων.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ελάχιστη επένδυση καθορίζεται σε €120 χιλιάδες και η μέγιστη σε €800 χιλ., ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας ανέρχεται στις €200 χιλιάδες.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ