Νέα βουτιά της λίρας ρίχνει σκιά και στην Ευρώπη

 

Σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, το τουρκικό νόμισμα επιστρέφει σήμερα σε τροχιά απότομης υποτίμησης και οι ανησυχίες για την εξέλιξη, που θα έχει η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Τουρκίας ρίχνει βαριά τη σκιά της στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. 

 

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμάται σχεδόν 7% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στις 6,2499 λίρες ανά δολάριο. Οι πρώτες πιέσεις ήρθαν στον απόηχο της προειδοποίησης των ΗΠΑ για νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ εντάθηκαν λίγο μετά τις 15:30 στον απόηχο της είδησης για το νέο «όχι» της τουρκικής Δικαιοσύνης στην απελεύθερωση του Αμερικανού πάστορα, που αποτελεί το σημείο αιχμής στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. 

 

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την εντεινόμενη σύγκρουση του Ερντογάν με την Ουάσιγκτον. 

 

Στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ανησυχία για την έκθεση τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά, τα ταμπλό δείχνουν σήμερα κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,5%. Ανάλογη πτώση καταγράφουν CAC 40  στο Παρίσι και FTSE 100  στο Λονδίνο, ενώ 0,8% υποχωρεί ο DAX  στη Φραγκφούρτη, ενδεχομένως εξαιτίας και της ισχυρότατης παρουσίας γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. 

 

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,2%, με τις ρευστοποιήσεις να οφείλονται πρωτίστως στις ανησυχίες για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης και την διαφαινόμενη νέα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 

 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται σταθερά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γ.Δ. να ενισχύεται σχεδόν 1,4% και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ. 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανοδικά κινήθηκε νωρίτερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να ζυγίζουν την αμερικανική προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει νέες οικονομικές κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον.


Η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επέτεινε τις απώλειες που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Στις 09:56 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,7700 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο 0,7%.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ