Νέα βουτιά της λίρας- ανησυχία ΕΚΤ για την έκθεση τριών ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε νέο ιστορικό ναδίρ υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μία κατάρρευση της οικονομίας, υπό τις εμμονές του Ερντογάν, αλλά και το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει «βουτιά» 12% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να σπάει το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Η δραματική υποτίμηση ανησυχεί και εκτός συνόρων .Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εξαιτίας της σημαντικής παρουσίας στην τουρκική αγορά τριών ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για την ισπανική BBVA, τη γαλλική BNP Paribas και την ιταλική Unicredit.

H ΕΚΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θεωρείται προς το παρόν κρίσιμη την κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τις εξελιξεις

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο «οικονομικό μοντέλο» της χώρας, γεγονός που πάντως δεν φαίνεται να κάμπτειτους φόβους των επενδυτών.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ