Μέχρι που μπορεί να φτάσει η τιμή του χρυσού ;

Το πιο ακριβό πολύτιμο μέταλλο στον πλανήτη, αναμένεται να ακριβύνει και άλλο, καθώς προβλήματα στην παραγωγή της Νότιας Αφρικής πυροδοτούν κίνδυνο ελλείμματος προσφοράς στην αγορά. 

Ο λόγος για το ρόδιο, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς στη βιομηχανία χημικών, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η τιμή του έχει υπερτριπλασιαστεί από τις αρχές του 2017 και ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος θα έχει συνέχεια. 

Οι μεταλλευτικές Impala Platinum Holdings και Lonmin έκλεισαν μη κερδοφόρες μονάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χαμηλότερες τιμές της πλατίνας- απόρροιας της απομάκρυνσης των καταναλωτών από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει και το ρόδιο, καθώς δεν υπάρχουν αυτόνομες εγκαταστάσεις για την παραγωγή του. 

Η σταθερή ζήτηση και η πτώση της προσφοράς σε μία αγορά, στην οποία κυριαρχούν λίγοι μόνο παίχτες, είναι ένας συδυασμός που ωθεί προς τα επάνω τις τιμές. Για μερίδα αναλυτών οι συνθήκες ξυπνούν μνήμες από το 2008, όταν η τιμή του είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 10.000 δολάρια η ουγκιά, ύστερα από πενταετές έλλειμμα προσφοράς, και πάλι λόγω προβλημάτων στη Νότιο Αφρική. 

Σήμερα η τιμή του ρόδιου κινείται κοντά στα 2.350 δολάρια η ουγκιά, τα τελευταία επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να υπερβεί τα 3.000 δολάρια. 

Πηγή: Bloomberg 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ