Ο Ερντογάν μετά τις εκλογές

Σήμερα τα μάτια όλων είναι καρφωμένα στις εκλογές στην Τουρκία. Όχι, διότι ενδιαφέρει κανέναν η κάθε εκλογική διαδικασία των Τούρκων, αλλά διότι ο Ερντογάν που είναι υποψήφιος και φαβορί, έχει ταρακουνήσει πολλές πέτρες τελευταίως γύρω του, οπότε πολλές χώρες παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Εμάς μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει, λόγω της κατοχής της πατρίδας μας από την Τουρκία. Την Ελλάδα την αφορά λόγω των προκλήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα. Την Ε. Ένωση και τις ΗΠΑ τις ενδιαφέρουν οι εκλογές λόγω των διαταραγμένων σχέσεων με την Άγκυρα. Και τέλος, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου τις ενδιαφέρουν οι σχέσεις τους με την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει πως θα πολιτευθεί ο Ερντογάν εφόσον ξανακερδίσει τις εκλογές. Όμως, πολύ αμφιβάλλουμε αν θα αλλάξει πλήρως, ώστε να τετραγωνίσει τον κύκλο και να συνεργαστεί με όλους στα πολλά μέτωπα που άνοιξε με πολλές χώρες.

Εμείς θεωρούμε ότι αρχικά θα επιχειρήσει να κάνει κάποια ανοίγματα στις ΗΠΑ και την Ε. Ένωση, αλλά στην ουσία θα είναι το ίδιο σκληρός και άτεγκτος.

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, μόνο αιθεροβάμονες μπορούν να αναμένουν αλλαγή στάσης από τον Ερντογάν. Τα σχέδια της Άγκυρας για το κυπριακό και τα Ελλαδοτουρκικά είναι στρατηγικά και δεν αλλάζουν με τις εκλογές. Οπότε, ας έχουμε το νου μας…

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ