Το κράτος θέλει ξανά κτίσιμο…

  • Μετά το ρεζίλι που πάθαμε πρέπει να αλλάξουν πολλά

Το μείζον, μετά τα όσα τραγελαφικά είδαμε και ακούσαμε για το Επενδυτικό Πρόγραμμα, δεν είναι αν παραιτήθηκαν και πότε κάποιοι αξιωματούχοι του κράτους. Το μέγα ζητούμενο είναι κατά πόσον μετά το διεθνές ρεζίλεμα, θα πάρουμε αυστηρά μέτρα σ’ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής για να μη ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα.

Αν η σπουδή όλων μας είναι απλώς και μόνο να κλείσουμε τις τρύπες του Επενδυτικού Προγράμματος, τότε δεν κάνουμε τίποτε. Για να ησυχάσει η κοινωνία, για να ξαναεμπιστευτούμε το κράτος μας και για να μας θεωρούν σοβαρούς οι ξένες χώρες, θα πρέπει να κτυπήσουμε κάθε καρκίνωμα που μπορεί να υπάρχει στο δημόσιο βίο.

Και όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα σε Δήμους, σε ημικρατικούς οργανισμούς, σε Συμβούλια Αποχετεύσεως και άλλα, όπου η μπόχα ήταν και πάλι μεγάλη.

Αν λοιπόν, θέλουμε να τραβήξουμε οριστικά το καζανάκι και να πάνε όλα τα απόβλητα στη θέση τους, οφείλουμε με την ευκαιρία του Επενδυτικού Προγράμματος, να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για το κράτος.

Το σημερινό μοντέλο, όπως είπε πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ξεπερασμένο και απηρχαιωμένο. Σήμερα, αποδεικνύεται ξανά ότι είναι και διεφθαρμένο.

Για να αλλάξουν τα πράγματα και να λειτουργήσουμε ως σωστό κράτος, οφείλουμε να το ξανακτίστουμε σε δομές και διαδικασίες από την αρχή. Όταν το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους είναι σωστό, κανένας πολιτικός και κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να το αξιοποιεί όπως θέλει ή για ίδιον όφελος.

Το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά το μοντέλο του κράτους. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Σκάνδαλα, ατασθαλίες και φαινόμενα διαφθοράς υπήρξαν επί Προεδρίας και των 7 Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δείχνει ότι κάτι νοσεί, κάτι δεν είναι σωστό, κάτι δεν πάει καλά.

Η σημερινή κυβέρνηση, που έχει ως σύνθημα την ανασυγκρότηση του κράτους, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για να κλείσει όλα τα παράθυρα που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα διαφθοράς.

Σ’ αυτή την προσπάθεια της θα έχει σύμμαχο όλη την κοινωνία και όλους τους απλούς πολίτες, οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν ευαίσθητα αντανακλαστικά κάθε φορά που ξεσπά μια τέτοια υπόθεση και βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται.

Ζώντας στο 2020, δεν νοείται η Κύπρος να εμφανίζει τριτοκοσμικά φαινόμενα στη λειτουργία της. Δεν γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να γινόμαστε μάρτυρες και μιας σκανδαλώδους υπόθεσης, με πρωταγωνιστή το κράτος.

Ίσως, θα πρέπει να δούμε εξ’ αρχής το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους και των διαδικασιών του. Ίσως, θα πρέπει να θέσουμε αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες. Ίσως, θα πρέπει να βάλουμε νέους κανόνες στις σχέσεις του κράτους με τους επιχειρηματίες. Το σίγουρο είναι ότι μετά το ρεζίλεμα από το Al Jazeera δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όλοι οι τομείς είναι τρωτοί. Και δυστυχώς, το κόστος το πληρώνει η Κύπρος.

Όσον αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα, γνώμη μας είναι να αντιγράψουμε ένα πλαίσιο από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες στο μέλλον.

Αν επιχειρήσουμε να φτιάξουμε άλλο δικό μας, μάλλον θα επανέλθουμε στα ίδια και στα ίδια. Και επειδή, η οικονομία δεν μπορεί να μείνει χωρίς Επενδυτικό Πρόγραμμα, ας αναζητήσουμε ένα έτοιμο και να το προσαρμόσουμε στις ιδιαιτερότητες μας.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ