Πολιτογραφήσεις : Στο φως η έκθεση του Ελεγκτή - Διαπιστώνει παραπτώματα και έχει εισηγήσεις - Δείτε όλη την Έκθεση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έκτασης 46 σελίδων για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων που αφορούσε πέντε φακέλους.

Η έκθεση εντοπίζει σωρεία παραπτωμάτων ενώ προβαίνει και σε εισηγήσεις σε ότι έχει να κάνει με την εξέταση ορισμένων περιπτώσεων πολιτογραφήσων.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να αξιοποίηση την εν λόγω έκθεση ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει νέος έλεγχος περί το τέλος του 2021 έτσι ώστε το Πρόγραμμα να είναι πλέον υγιείς και ελεγχόμενο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στην αρχή της έκθεσης ότι ο παρόν έλεγχος συνιστά έλεγχο συμμόρφωσης και όχι διαχειριστικό. Συνεπώς στο πλαίσιο αυτό δεν έχει εξετάσει κατά πόσο το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα κατά τα΄ροπο οικονομικό.

Από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή έχουν προκύψει θέματα για τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και ειδικότερα σε ότι αφορά ζητήματα λογοδοσίας και ενδεχόμενης ανάκλησης πολιτογραφήσεων που θα πρέπει να εξετάσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας.

Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στο Πρόγραμμα αφορούν την αλλοίωση της φύσης του με την εισαγωγή νομοθετικά πλέον, από τον Αύγουστο του 2020 της ευκαιρίας πολιτογράφησης μελών της οικογένειας του επενδυτή, της απουσία κατάλληλων μηχανισμών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια καθώς και η αδυναμία παρακολούθησης του λόγω μεγάλου διοικητικού φόρτου.

Στην εν λόγω έκθεση ο κ Μιχαηλίδης επισημαίνει ουσιαστικά κάποια κενά στη διαδικασία ενώ μάλιστα την χαρακτηρίζει ως εργαλείο αποκατάστασης της αρνητικής εικόνας που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό τονίζοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχιση το προγράμματος καλό θα ήταν να ληφθούν αυτές οι επισημάνσεις σοβαρά υπόψη.

Δείτε την έκθεση εδώ.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ