Η εκπαίδευση θα αποκτήσει νόημα μόνον όταν παράγει Παιδεία

του Ξενή Χ. Ξενοφώντος *

  • Μήνυμα  προς τους εκπαιδευτικούς μας: Βοηθήστε τους μαθητές μας να γίνουν Άνθρωποι

Eίναι καθολικα παραδεκτό πως  τα τελευταία  χρόνια η μικρή μας πατρίδα  προχωρεί από το κακό στο χειρότερο. Κοινωνική παρακμή, πνευματικός υποσιτισμός  και πολιτική κατάπτωση  απεικονίζουν την καθημερινή πραγματικότητα.  Το χρήμα  εξαγοράζει συνειδήσεις  και η  ποιότητα της δημοκρατίας μας υποβαθμίζονται  επικίνδυνα.  Το κομματικό σύστημα νοσεί  βαρύτατα  αδυνατώντας να  επιτελέσει την αποστολή του που δεν είναι άλλη από τη χρηστή υπηρεσία του πολίτη και η προαγωγή των αξιών της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Επιβεβαιώνεται λοιπόν κατά φρικτό τρόπο το απόφθεγμα του Ισοκράτη ότι <<το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο μ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν.>>

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός  πρωτόγνωρου καννιβαλισμού που  θέλει την <<τέχνη  χωρίς όρια>>  αναγάγοντας τη χυδαιότητα σε πολιτισμική αξία και τα κάθε λογής  <<δημιουργικά  σκουπίδια>>  σε καλλητέχνημα. Φρονώ ότι ως  Πολιτεία και ως Κοινωνία οδεύουμε προς το πουθενά  ή  αλλοιώς πιάσαμε πάτο.  Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται καθώς  ελλείπουν οι  αντιστάσεις της κοινωνίας στους  επιτήδειους που σύρουν την χώρα στην ρεμούλα και την απαξίωση της  ανθρώπινης ύπαρξης.  Είναι αυταπόδεικτο ότι για όλα τα κακώς κείμενα  φταίει η έλλειψη Παιδείας και πολιτικού πολιτισμού. Το πολιτικό σύστημα αντί να επενδύει στην παιδεία, ξοδεύει πακτωλούς εκατομμυρίων στην εκπαίδευση. Αλλά άλλο παιδεία και άλλο εκπαίδευση. Άλλο εκπαιδεύω και άλλο παιδεύω.  Η εκπαίδευση επιτελεί το ρόλο του μορφωτικού εργαλείου  μέσω του οποίου αποκτάς γνώσεις, που με τη σειρά τους θ᾽ αποτελέσουν εφόδιο  στη διεκδίκηση  ενός  καλύτερου  βιοτικού επιπέδου.  Όμως,  είναι η  παιδεία που σου μαθαίνει να ξεχωρίζεις το καλό απ᾽ το κακό.   Είναι η παιδεία που σου μαθαίνει  τι είναι δικαιοσύνη, τι σεβασμός, αλληλεγγύη  και αξιοπρέπεια.  

Ως απαύγασμα αυτής της  αρθρογραφικής  παρέμβασης,  παρατίθεται το πιο κάτω μήνυμα που αντικατοπτρίζεται σε επιστολή που βρέθηκε σε στρατόπεδο  των Ναζί, και απευθύνεται στους δασκάλους:  

 " Αγαπητέ δάσκαλε, είμαι επιζών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα μάτια μου είδαν αυτό που κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να δει.
-Θάλαμοι αερίων κατασκευασμένοι από εκπαιδευμένους μηχανικούς.
-Παιδιά δηλητηριασμένα από εκπαιδευμένους γιατρούς.
-Νεογέννητα σκοτώθηκαν από εκπαιδευμένους νοσηλευτές.
-Γυναίκες και μωρά πυροβοληθηκαν και κάηκαν από πτυχιούχους κολεγίου.
Οπότε έχω τις υποψίες μου για την εκπαίδευση. Το αίτημά μου είναι: βοηθήστε τους μαθητές σας να γίνουν Άνθρωποι. Οι προσπάθειές σας δεν πρέπει ποτέ να παράγουν εκπαιδευμένα τέρατα. Η ανάγνωση, η γραφή και η γνώση της αριθμητικής θα είναι σημαντική μόνο αν κάνουν τα παιδιά μας πιο ανθρώπινα ".

Ύστατη έκκληση, λοιπόν, προς τους εκπαιδευτικούς μας: Βοηθήστε τους μαθητές μας να γίνουν Άνθρωποι.                                                                                                                                            

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ