Η αναβολή φέρνει παράταση στον «πυρετό» διαβουλεύσεων – Θετική η Λευκωσία στον διάλογο Αθήνας-Άγκυρας

Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής λόγω εντοπισμού κρούσματος σε άνδρα ασφαλείας του Σαρλ Μισέλ, δίνει παράταση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει τις κρίσιμης συνεδρίας των ηγετών της ΕΕ.

Παράταση η οποία θα αξιοποιηθεί ώστε να επιτευχθούν δεδομένα που θα οδηγούν προς αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σε παρέμβασή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Αντ1, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία με εμπλοκή περισσότερο της Γερμανίας και ελπίζουμε να υπάρξουν αποτελέσματα, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως η γερμανική προσπάθεια δεν περιορίζεται στα ελληνοτουρκικά αλλά επεκτείνεται και στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι προσεχώς αρχίζει νέος γύρος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει θετικά αυτή την εξέλιξη με τον Υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. «Μόνο ο διάλογος μπορεί να δώσει λύση», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο γύρος επαφών κατέστη εφικτός μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και εξέφρασε την ελπίδα πως θα γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας έτσι ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση.

Καμιά διάσκεψη με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων

Την ίδια στιγμή, και ερωτηθείς για την πρόταση Ερντογάν για διάσκεψη με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φυσικά θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη υπό την αιγίδα της ΕΕ αν υπάρξει τέτοιου είδους πρόταση, φυσικά όμως δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. «Εκείνο που πραγματικά θα έχει σημασία εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα είναι ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη μιας τέτοιας διάσκεψης.»

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ