Ακάρ: Την Τρίτη ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Τουρκίας - Ελλάδας

Ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ της Τουρκίας, γνωστοποίησε πως η πέμπτη συνάντηση με την ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Sabah, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας όπως και των Τουρκοκύπριων αδερφών μας» διεμήνυσε χαρακτηριστοκά.

Αξίζει να σημειωθεί ταυτόχρονα πως πληροφορίες έλεγαν, πως η επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται να γίνει μία εβδομάδα με τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι επαφές Αθήνας-Άγκυρας τερματίστηκαν το 2016 με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν θέματα που άπτονται της τρέχουσας επικαιρότητας, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Μόνη διαφορά η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Υπήρξαν ανταλλάγματα ή ήταν απόφαση Ερντογάν να σταματήσει το Oruc Reis;

Σύμφωνα με την Αθήνα, η μόνη διαφορά με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, να το επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. 

Όπως παρατήρησε, όμως, «διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές αυτές προτού καν επανεκκινήσουν. [...] Κάποιος κακόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Τουρκία δείχνει να εστιάζει σε παίγνιο επίρριψης ευθυνών, αντί να εστιάζει στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ελπίζω όμως να μην είναι αυτή η περίπτωση».

Όπως επεσήμανε, είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, «εφόσον υπάρξουν ενδείξεις μιας ειλικρινούς επιθυμίας για έναρξη διαλόγου, χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ