Την υπηρεσία «Park-and-Ride» εγκαινίασε ο Δήμος Λεμεσού

Ως μια σημαντική μέρα αλλαγής στις δημόσιες συγκοινωνίες της Λεμεσού χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης, την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας Park-and-Ride, ως μέρος της κυκλικής διαδρομής μικρών λεωφορείων του κέντρου πόλης (Shuttle-Bus-Servive).

Ο κ.Νικολαϊδης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, του ΤΕΠΑΚ και της ΕΜΕΛ, επιβιβάστηκαν το πρωί στο λεωφορείο για την πρώτη Park-and -Ride κυκλική διαδρομή στο κέντρο της πόλης, που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να σταθμεύουν δωρεάν στον δημοτικό χώρο στάθμευσης δυτικά της οδού Βορείου Ηπείρου και να επιβιβάζονται σε λεωφορείο, για να μεταβούν στο κέντρο της πόλης.

«Είναι μια μικρή, απλή κίνηση, αλλά δυνητικά μπορεί να αποβεί ένα μεγάλο άλμα για τη λύση του κυκλοφοριακού στην πόλη μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, προσθέτοντας ότι ο Δήμος επιχειρεί μέσα από αυτήν την υπηρεσία, να επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο πόλης.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγα χρόνια ο Δήμος επιχείρησε «όχι με τόση μεγάλη επιτυχία», το σύστημα για όσους επιθυμούσαν να μεταβούν στην περιοχή της Επίχωσης και του παλιού λιμανιού, τόνισε πως σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες.

«Πιστεύω ότι αυτό το σύστημα - μαζί με δυο άλλες επιπρόσθετες στάσεις στον Εναέριο και στον Άγιο Αντώνιο αλλά και με δυο στάσεις πιο μακριά, στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου - μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λεμεσού», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Νίκος Νικολαϊδης είπε πως προτίθεται να ζητήσει από τον Υπουργό Μεταφορών όπως για τους φοιτητές υπάρξει δωρεάν χρήση των λεωφορείων της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις ισχύουσες τιμές, το εισιτήριο για κάθε διαδρομή κοστίζει €1.50 για το κοινό και €0.75 για μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους, η δε μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών κοστίζει €40.00 για το κοινό, €10.00 για μαθητές και €20.00 για φοιτητές και συνταξιούχους.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) Γιώργος Κυριάκου, είπε πως η υπηρεσία αυτή μπορεί να εξελιχθεί και να τη θυμόμαστε σαν ένα από τα σημεία καμπής που άλλαξε την προοπτική των δημόσιων συγκοινωνιών.

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως πρόκειται και για θέμα κουλτούρας, υπενθυμίζοντας ότι, όταν το 2008 ο Νίκος Νικολαΐδης, ως Υπουργός Συγκοινωνιών τότε, εγκαινίαζε την έναρξη των διαδρομών λεωφορείων προς τα αεροδρόμια, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν πίστευε ότι ο Λεμεσιανός θα χρησιμοποιούσε το λεωφορείο για να πάει ταξίδι , ενώ 12 χρόνια μετά είμαστε η μόνη υπηρεσία συγκοινωνιών που αυτοχρηματοδοτείται χωρίς ένα ευρώ επιχορήγηση».

«Πρέπει να έχουμε πίστη και όραμα και να βρίσκουμε τεχνοκρατικές λύσεις σε προβλήματα, συνειδητοποιώντας ότι, αφού μας αρέσει να χρησιμοποιούμε δημόσιες συγκοινωνίες στο εξωτερικό, μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε και στον τόπο μας και να μας αρέσει, φτάνει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα αλλάξει λίγο η ρουτίνα μας και ίσως χρειαστεί να περπατήσουμε λίγο περισσότερο για να φτάσουμε στον προορισμό μας», συμπλήρωσε ο κ.Κυριάκου.

Η κυκλική διαδρομή θα διέρχεται βόρεια της οδού Ηπείρου και από τα σημεία και τις οδούς Λεοντίου, Ναβαρίνου, Παλιό Λιμάνι, Αγίου Ανδρέου, Σαριπόλου, Θεμιστοκλέους, Ανεξαρτησίας, Γλάδστωνος, Τζιαμούδα και παλιό νοσοκομείο.

Η υπηρεσία της κυκλικής διαδρομής θα λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 06:30 μέχρι τις 19:40, ενώ η συχνότητα των λεωφορείων θα είναι περίπου κάθε 15 λεπτά.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ