Αντι-NAVTEX και από την Κύπρο - Διεθνή εντάλματα σε όσους συμμετέχουν σε παράνομες έρευνες στην AΟΖ

Τη νέα τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Κύπρου, αποκρούει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας με δική του οδηγία προς ναυτιλομένους.

Με την αντι-NAVTEX, που ισχύει από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου, ενημερώνονται όλοι πως το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» και τα βοηθητικά που το συνοδεύουν, πραγματοποιούν παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπληρώνεται στις οδηγίες πως οι ενέργειές τους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ναυτικής ασφαλείας, διαπράττοντας σοβαρές ποινικές παραβιάσεις των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ενημερώνονται οι ναυτιλλόμενοι πως οι παράνομες ενέργειες του «Oruc Reis», παραβιάζουν τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου, αναμένεται πως θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον των συμμετεχόντων σε αυτές τις ενέργειες.

Απαιτείται, μέσω της NAVTEX, να τερματιστούν οι ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού και των σκαφών που το συνοδεύουν.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Πάντως δυτικά της Κύπρου και στο κομμάτι της navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία, βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από κυπριακής πλευράς, το ερευνητικό σκάφος κινείται στο τρίγωνο, που το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε ΑΟΖ αποστέλλοντας στα Ηνωμένα Έθνη συντεταγμένες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει εισέλθει σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Oruc Reis συνοδεύεται από τα δυο βοηθητικά πλοία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πολεμικά πλοία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 τουρκικά

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ