Η UNHCR συναντά πρόσφυγες στην Κύπρο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2020, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συνάντησε πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο και παρουσιάζει τις ιστορίες τους μέσω βίντεο, από ασυνόδευτα παιδιά που ράβουν μάσκες προστασίας μέχρι γυναίκες που μοιράζονται τις παραδόσεις τους μέσω της μαγειρικής.

Παιδιά αιτητές ασύλου που έφτασαν στην Κύπρο ασυνόδευτα αφού για διάφορους λόγους, όπως πόλεμος και διώξεις, έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στην Κύπρο και μόλις ενηλικιωθούν θα πρέπει να φύγουν από τα καταφύγια και να ζήσουν αυτόνομα ως νεαροί ενήλικες, χωρίς ωστόσο στην πλειοψηφία τους να έχουν μάθει τη γλώσσα ή να έχουν αποκτήσει δεξιότητες ή οποιανδήποτε επαγγελματική κατάρτιση που θα τα στηρίξουν στο καινούργιο τους ξεκίνημα. Σε αυτό το στάδιο της μετάβασης, τα παιδιά βρίσκονται ουσιαστικά μόνα τους.

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας με το Πρόγραμμα Εργοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ασυνόδευτα παιδιά ράβουν μάσκες προστασίας μαζί με φοιτητές και καθηγητές του Προγράμματος, μέσω του οποίου αποκτούν σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν στη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή και ταυτόχρονα προσφέρουν στην κοινωνία υποδοχής μέσω της εθελοντικής τους εργασίας. Οι μάσκες θα διανεμηθούν σε πρόσφυγες, σε ηλικιωμένους καθώς και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Κύπρο, σε συνεργασία με τοπικές αρχές και οργανισμούς όπως το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας. (https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=Eec3yT3aBP8&feature=emb_logo)

Σε συνεργασία με την Caritas Κύπρου, τα μέλη της UNHCR συνάντησαν γυναίκες που έχουν αναζητήσει διεθνή προστασία στην Κύπρο και οι οποίες αποφάσισαν να μαγειρέψουν και να μοιραστούν τις παραδόσεις και τις ιστορίες τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Έχοντας δραπετεύσει από τον κίνδυνο και τις διώξεις, αυτές οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, αλλά με τη φροντίδα της ΜΚΟ Caritas Κύπρου αισθάνονται και πάλι ασφαλείς. Το μέλλον τους είναι άγνωστο. Γυναίκες μόνες, ορισμένες μονογονιοί, χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς τους, βοηθούν και υποστηρίζουν η μια την άλλη, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση σπιτικής ζεστασιάς. (https://www.youtube.com/watch?v=AflenIYm-fc&feature=emb_logo)

Με πρωτοβουλία της Caritas Πάφου δημιουργήθηκε το Learning Refuge στην Πάφο. Είναι ένας χώρος όπου ο εθελοντισμός συναντά τις ανάγκες άπορων οικογενειών στην κοινότητα, ανεξαρτήτως καταγωγής. Οι εθελοντές στο Learning Refuge συλλέγουν και διανέμουν φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να βοηθήσουν οικογένειες στην Πάφο - μια προσπάθεια που εντατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μαζεύονται στο Learning Refuge και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως τέχνη, μαθήματα γλώσσας και θεατρικά εργαστήρια. (https://www.youtube.com/watch?v=Q8wN7Ua6Sng&feature=emb_logo)

Η Marcella είναι μια ιδιαίτερα ταλαντούχα μητέρα δύο αγοριών, με ιρακινο-αιγυπτιακή καταγωγή. Είναι μηχανικός στο επάγγελμα και ήταν κάποτε διευθύντρια εταιρείας ΜΜΕ την οποία δημιούργησε η ίδια. Σήμερα, ζει στην Κύπρο ως αναγνωρισμένη πρόσφυγας τα τελευταία πέντε χρόνια κι εργάζεται σε ανθοπωλείο. Η Marcella είναι επίσης συγγραφέας και δεινή αφηγήτρια. (https://www.youtube.com/watch?v=7loajbvIG3E&feature=emb_logo)

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ