Προβληματισμοί ΥΠΕΞ για στάση Τουρκίας σε φυσικό αέριο και Κυπριακό

Εν αναμονή των αποφάσεων εάν ο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας θα λάβει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση με την τουρκική ηγεσία

Η εμμονή της Άγκυρας για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο – μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελεί άλλη μια έμμεση αμφισβήτηση του επιδιωκόμενου στόχου για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση», ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, εάν στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γίνεται αναφορά σε επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι βασικός στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα στην περιοχή και η επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές τις οποίες εκτόξευσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία έχει πρόθεση να συνεχίσει την αναθεωρητική της συμπεριφορά.

Σημείωσε την ίδια στιγμή, πως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα, και την ενημέρωση από τον κύριο Μπορέλ για τα όσα διημείφθησαν στην Άγκυρα, θα ληφθεί απόφαση κατά πόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας θα λάβει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση με την τουρκική ηγεσία.

Πηγή: ΡΙΚ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ