Σε ανοιχτό χώρο η επόμενη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ

Στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου διοργανώνει νέα συγκέντρωση - αυτή τη φορά σε ανοικτό χώρο - συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανακοίνωσε η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου χθες η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 11η Ιουλίου στο Πόρτσμουθ. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα προσφερθούν αντισηπτικό και μάσκες, που θα τους γίνει «ισχυρή σύσταση να φορούν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος θα διεκδικήσει την 3η Νοεμβρίου δεύτερη τετραετή θητεία, έκανε τη μεγάλη επιστροφή του την 20ή Ιουνίου. Αλλά οι πολλές κενές θέσεις στο κλειστό γήπεδο όπου έγινε η εμφάνισή του στην Τάλσα δεν βοήθησαν. Η εικόνα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, αργά τη νύχτα, με λυμένη τη γραβάτα, έγινε για αρκετούς σύμβολο της αποτυχίας της συγκέντρωσης, που ο Τραμπ ήλπιζε ότι θα του έδινε νέα ώθηση.

Στο μεταξύ όλες οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν προβάδισμα στον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες προεκλογικής εκστρατείας και ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να κλείσει την ψαλίδα, επισημαίνουν ταυτόχρονα πως το προβάδισμα του Μπάιντεν επί του Τραμπ είναι αισθητά υψηλότερο από αυτό που είχε η Χίλαρι Κλίντον την αντίστοιχη περίοδο πριν από τέσσερα χρόνια.

Η ανακοίνωση της εκστρατείας του Τραμπ έγινε στο τέλος ενός εορταστικού Σαββατοκύριακου στη διάρκεια του οποίου ο Ρεπουμπλικάνος ορκίστηκε να κατατροπώσει την κατ’ αυτόν «ριζοσπαστική αριστερά», τους Δημοκρατικούς.

Ο Τραμπ είχε ηττηθεί - οριακά - στην πολιτεία όπου θα εμφανιστεί το Σάββατο στις εκλογές του 2016.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής οργάνωσης των Δημοκρατικών στο Νιου Χάμσαϊρ, Ρέι Μπάκλεϊ, δήλωσε από την πλευρά του τον κίνδυνο η συγκέντρωση του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτσμουθ να «υπογραμμίσει το χάος» που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με την «τρομακτικά ανεπαρκή» αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ έριξαν βαριά σκιά στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, η οποία στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 130.000 Αμερικανούς, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης πλησιάζουν πλέον τα 3 εκατομμύρια. Μόνο μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, 15 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ