Στο «ζενίθ» οι διπλωματικές διεργασίες για την αύξηση διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια

Το θέμα των διδάκτρων, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τερματίσει την παραχώρηση φοιτητικών δανείων και να αναθεωρήσει το ύψος των διδάκτρων, που θα κληθούν να καταβάλουν ευρωπαίοι φοιτητές, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, σε βρετανικά Πανεπιστήμια από το 2021, απασχολεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Εξωτερικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης κάθε Πανεπιστήμιο θα μπορεί να καθορίζει τα δίδακτρά του.

Δεν επηρεάζονται οι φοιτητές, που σπουδάζουν, ήδη, στα βρετανικά Πανεπιστήμια και όσοι θα πάνε για σπουδές τον Σεπτέμβριο.

Επηρεάζονται, όμως οι φοιτητές, που έχουν εξασφαλίσει θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια και θα φοιτήσουν μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας.
Οι Υπουργοί Παιδείας και Εξωτερικών έχουν τις τελευταίες μέρες επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί κατ’ εξαίρεση μία διμερής διευθέτηση.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι έχουν γίνει διαβήματα, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξει η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, είπε, καταβάλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάποιας διμερούς συμφωνίας με τη Βρετανία κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει τουλάχιστον μία ρύθμιση για τους φοιτητές, που θα υπηρετήσουν πρώτα τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι οι προσπάθειες εδράζονται στο γεγονός ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι διαφορετική, έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Βρετανία, στο πλαίσιο και της Κοινοπολιτείας και ελπίζει να βρεθεί ξεχωριστή λύση.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ