Λαγκάρντ: Άνιση και με εμπόδια η ανάκαμψη

Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τη ζώνη του ευρώ. Αλλά ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, δύσκολος και άνισος. Αυτό ήταν το μήνυμα, που θέλησε να στείλει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα λοιμώξεων του Covid-19 και νέα lockdown.

«Έχουμε πιθανόν ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποια επιφύλαξη, διότι φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα», δήλωσε η Λαγκάρντ σε διαδικτυακή εκδήλωση. Έσπευσε δε να προσθέσει πως η ανάκαμψη θα είναι «άνιση», «μη ολοκληρωμένη» και θα πυροδοτήσει «μετασχηματισμούς», με την έννοια ότι κάποιες επιχειρήσεις σε κλάδους, που δέχονται ισχυρό πλήγμα όπως οι αερομεταφορές, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα να συνέλθουν, ενώ άλλες ενδεχομένως να βγου και πιο ισχυρές από την κρίση. 

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα αξίας 1,3 τρισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία απέναντι σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, αλλά και να δανείσει ανάλογου ύψους ποσά στις τράπεζες (με αρνητικό επιτόκιο) προκειμένου και εκείνες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στόχος να αποφευχθεί μία νέα πιστωτική κρίση και κρίση χρέους. 

Μέχρι στιγμής ο στόχος επιτυγχάνεται, αφού οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, δηλαδή το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων από τις αγορές, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 

naftemporiki.gr 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ