Χωρίς στήριξη μαύρα μαντάτα!

  • Το κράτος να κινηθεί γρήγορα για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα

Αύριο, πιθανότατα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον επόμενο σχεδιασμό της για συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, οι οποίες κινούνται στη λογική αφ’ ενός να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας και αφ’ ετέρου να μην επιφορτιστεί το κράτος με επιπλέον υπέρογκες δαπάνες. Εκ πρώτης όψεως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού για να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας, το κράτος θα πρέπει να διαθέσει κι άλλους πόρους.

Για το σκοπό αυτό, πληροφορούμαστε ότι γίνονται ενδιάμεσες σκέψεις, όπως από το νέο σχέδιο εξαιρεθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να αλλάξουν τα κριτήρια για συμμετοχή τους και γενικά να μειωθεί το κόστος για το κράτος.

Την ίδια ώρα, που υπάρχουν αυτοί οι προβληματισμοί, παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για την παροχή δανείων και επιδότησης επιτοκίων από τις τράπεζες. Όπως πληροφορούμαστε, οι τράπεζες αναμένουν οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για τελική διαμόρφωση των σχεδίων τους προς τους πελάτες.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις (μικρές – μεγάλες), απευθύνονται καθημερινά στις τράπεζες και ζητούν λεπτομέρειες για τα δάνεια, ώστε να τα αξιοποιήσουν, προκειμένου να συνεχίσουν ομαλά τις εργασίες τους.

Είναι φανερόν από τα πιο πάνω ότι υπάρχει σύγχυση, καθυστερήσεις και αναποφασιστικότητα στο πως και πότε θα στηριχθούν απ’ εδώ και μπρος οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Επειδή, η στήλη πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να στηρίξουμε την εργασία, παρά την ανεργία, πιστεύουμε ότι το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπους για να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Και αυτό, διότι τα χρήματα που θα διαθέσει σήμερα αφ’ ενός θα τα εξοικονομήσει από το ανεργιακό επίδομα και αφ’ ετέρου από φόρους σε ενδεχόμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Για το σκοπό συνέχισης της στήριξης, το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που εξασφάλισε από την Ε. Ένωση, ενώ μπορεί να διερευνηθεί και η περίπτωση κατ’ ευθείαν εξασφάλισης κάποιων ποσών από τις Εμπορικές Τράπεζες οι οποίες έχουν αυξημένη ρευστότητα χρήματος.

Μια τέτοια, προσωρινή, λύση θα απέτρεπε χρεοκοπίες επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά το θέμα των δανείων από τις Τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βιαστούν και να δώσουν τις ανάλογες οδηγίες στο Τραπεζικό σύστημα.

Οι δύο παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα και να λάβουν υπόψη τους ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση των αρνητικών δεδομένων (που έφερε η πανδημία) από μόνες τους.

Ειδικά, ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι τομείς.

Η περίοδος αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αν δεν τα καταφέρουμε σήμερα, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση αύριο. Γι’ αυτό, οι σημερινές αποφάσεις θα κρίνουν πολλά για όλους μας.

Ι. Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ