Τα νέα δάνεια και οι τράπεζες

• Η δύσκολη συγκυρία δεν επιτρέπει γραφειοκρατία και εμπόδια στις επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της και δημοσιοποίησε τις επιλογές της για αύξηση της ρευστότητας χρήματος στην αγορά.

Μετά την άρνηση της Βουλής να συνεργαστεί στην έγκριση των χορηγήσεων με κρατικές εγγυήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε εναλλακτικές λύσεις που όλοι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου τις χαιρέτισαν. Αυτή τη στιγμή συζητούνται οι λεπτομέρειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η νέα λύση που βρήκε η κυβέρνηση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κλειδί για εφαρμογή του νέου πακέτου ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της αγοράς, είναι οι τράπεζες. Χωρίς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δοθούν ούτε δάνεια, ούτε επιδοτήσεις επιτοκίων, ούτε επιχορηγήσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες της Βουλής για το προηγούμενο πακέτο μέτρων.

Οι τράπεζες μας σήμερα, είναι σε καλύτερη θέση, σε σχέση με την κρίση του 2013. Αν και δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στα χαρτοφυλάκια τους υπολογίζονται σε 11 δις ευρώ, εντούτοις έχουν υπέρμετρη ρευστότητα χρήματος, ενώ έβαλαν κάποια τάξη στα του οίκου τους. Αρνητικό στοιχείο για τις τράπεζες αποτελεί και η νέα απόφαση για αναστολή των δόσεων για τα δάνεια, που επιβλήθηκε λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας.

Ανεξαρτήτως αυτών, οι τράπεζες σήμερα μπορούν και όπως διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν τη θέληση να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την αγορά στο θέμα της ρευστότητας.

Όπως γίνεται φανερόν, οι επιχειρήσεις και γενικά οι πολίτες στηρίζονται πολύ στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες επιδιώκουν στήριξη για ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Όλοι σχεδόν θέλουν τραπεζικές ενέσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη, η αύξηση της ρευστότητας καθυστέρησε πολύ και οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».

Εκείνο, λοιπόν, που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι όπως η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οριστικοποιήσουν το πλαίσιο λειτουργίας του νέου πακέτου μέτρων και δώσουν τις αναγκαίες οδηγίες στις τράπεζες. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα για ν’ αρχίσουν οι επιχειρήσεις να αποτείνονται στις τράπεζες για δανειοδότηση.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, Κεντρική, Τράπεζες) είναι η διαδικασία έγκρισης και χορήγησης των δανείων. Αν παρελπίδα, οι τράπεζες αρχίσουν να ζητούν τα γνωστά πολλά δικαιολογητικά από τις επιχειρήσεις και ακολουθήσουν αυστηρές διαδικασίες, στο τέλος το πακέτο των νέων μέτρων δεν θα εξυπηρετήσει το σκοπό του. Αν τα νέα δάνεια κριθούν με τα υφιστάμενα αυστηρά κριτήρια της τραπεζικής πρακτικής, ελάχιστοι θα ενδιαφερθούν ή καλύτερα ελάχιστοι θα εξυπηρετηθούν.

Θα πρέπει οι οδηγίες της Κεντρικής να επιτρέπουν ελαστική αντιμετώπιση των αιτημάτων για δάνεια, να προβλέπουν τάχιστες διαδικασίες χρηματοδότησης και να αποκλείουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και ατέλειωτο χαρτομάνι. Άλλωστε, το νέο πακέτο μέτρων, προβλέπει εγγυήσεις από την Ε. Ένωση και την κυβέρνηση.

Προσοχή, λοιπόν, να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία στήριξης των επιχειρήσεων και της αγοράς, διότι η ρευστότητα που εγκρίθηκε πρέπει να πάει στην παραγωγική οικονομία κι όχι να μείνει στα συρτάρια των τραπεζών.

Κυβέρνηση, Κεντρική και Τράπεζες πέραν των εξαγγελιών, πρέπει να στηρίξουν πραγματικά την επανεκκίνηση της οικονομίας..

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ