Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε ένα βήμα από το γκρεμό, αλλά...

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είδαν και τον Μάιο τη δραστηριότητά τους να συρρικνώνεται αισθητά, αν και η εικόνα ήταν λιγότερο επώδυνη από εκείνη του Απριλίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τα χειρότερα πέρασαν σημειώνουν οι αναλυτές, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη αρκετοί μήνες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να έχει απόλυτη ανάγκη την δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων, αλλά και τις τονωτικές ενέσεις της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει αύριο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τις αγορές ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ. Οτιδήποτε λιγότερο θα μπορούσε να πυροδοτήσει απογοήτευση στις αγορές. 

O σύνθετος δείκτης MPI της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών σκαρφάλωσε από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο (που ήταν η χειρότερη επίδοση από την έναρξη των σχετικών ερευνών το 1998) στις 31,9 τον Μάιο. Και πάλι ωστόσο εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη. 

Έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 11,3% το τρέχον τρίμηνο και η ανεργία θα ανέβει στο 10%. Τα στοιχεία της Markit δεν επιτρέπουν και αυτά μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση. 

Ο επιμέρους δείκτης για την απασχόληση έδειξε ότι παρά τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, που έχουν ενεργοποιηθεί σε πολλά κράτη- μέλη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να περικόπτουν θέσεις εργασίας με ρυθμούς πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ του Απριλίου. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες από 33,4 τον Μάιο. 

Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 12 μονάδων τον Απρίλιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει στις 50. 

naftemporiki.gr 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ