Σημαντικές εκκρεμότητες σε φάρμακα και εμβόλια ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, σύμφωνα με το ΚΕΦΕΑ

Άμεσης διευθέτησης χρήζουν όλες οι εκκρεμότητες της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των συζητήσεων και την κατάληξη στη συμφωνία ένταξης φαρμάκων στο σύστημα αποζημίωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).

«Θα πρέπει να διευθετηθούν θέματα, όπως η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συνάδουν με τις τελευταίες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και ο καταρτισμός του Καταλόγου Φαρμακευτικών Προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη», προστίθεται.

«Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη στα θέματα του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, αλλά και να καθοριστεί ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα της δεύτερης φάσης που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πάγια θέση του ΚΕΦΕΑ «είναι πως η πρόσβαση των πολιτών σε νέες καινοτόμες θεραπείες είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του συστήματος και ως εκ τούτου η εφαρμογή του χρειάζεται να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των Κύπριων ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και εμβόλια».

«Ως ΚΕΦΕΑ, προσβλέπουμε, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, στην πραγματική αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και εμβόλια. Καλούμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους, έστω και την υστάτη, σε διάλογο για την έγκαιρη επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ