Κεντρική : Αναμένεται μείωση στις τιμές των ακινήτων

Αύξηση 2,8% στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών το 3ο τρίμηνο 2019, όμως αναμένεται επιβράδυνση για το υπόλοιπο του 2020.

Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) το τρίτο τρίμηνο του 2019, με τους δείκτες τόσο των κατοικιών όσο των διαμερισμάτων να καταγράφουν αυξήσεις, και την Κεντρική Τράπεζα να προαναγγέλλει μείωση της δυναμικής του ΔΚΤ εντός του 2020 λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές συνεπεία των αυστηρότερων κριτηρίων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ, που καταρτίζει η ΚΤΚ, κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,7%  το 3ο τρίμηνο του 2019, με όλες τις επαρχίες να κινούνται ανοδικά. Οι επιμέρους τριμηνιαίοι δείκτες για διαμερίσματα και για οικίες αυξήθηκαν κατά 1,5%και 0,3%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2018, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,8%. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ετήσια άνοδος τόσο στα διαμερίσματα με 4,4% όσο και στις οικίες με 2,2%.

 
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών καταγράφηκε στην Πάφο με 4,3% και των διαμερισμάτων στη Λάρνακα 8,3%.
 
Οι διαφοροποιήσεις στις αυξήσεις ανά τύπο κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) και ανά επαρχία συνεχίστηκαν και αυτό το τρίμηνο.
 
Σημαντικές αυξήσεις συνέχισαν να σημειώνονται στις τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λάρνακας με άνοδο 8,3% και Λεμεσού με 6,8%, ενώ αυτό το τρίμηνο μεγάλη αύξηση κατά 5,3% παρατηρείται και στην επαρχία Πάφου.
 
Η ΚΤΚ επανέλαβε και σε αυτή την έκθεση ότι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων αφορούν κυρίως τις παράλιες περιοχές των προαναφερθέντων επαρχιών και φαίνεται να οφείλονται εν μέρει στη ζήτηση ακινήτων από ξένους, η οποία προέρχεται από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και τις άδειες μόνιμης διαμονής.
 
Ωστόσο, «το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το ενδιαφέρον από ξένους φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω των πιο αυστηρών κριτηρίων του ΚΕΠ τον Μάιο του 2019», σημειώνει η ΚΤΚ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτό αναμένεται να επηρεάσει τη δυναμική για περαιτέρω ανοδική πορεία του τομέα των ακινήτων το 2020».
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ