Οι μεγάλες προκλήσεις της μετακορωνοϊού εποχής

του  Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

  • Απαιτούνται ριζικές αλλαγές αν  πράγματι  θέλουμε  να ελπίζουμε  σε ένα καλύτερο αύριο
  • Μήνυμα  σε κομματάρχες και πολιτικούς : Επιτέλους, βάλτε το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω του κομματικού ή άλλου συμφέροντος

Είναι γεγονός πως η αιφνίδια εκδήλωση της πανδημίας τουκορωνοϊού συνέλαβε την παγκόσμια κοινότητα εντελώς απροετοίμαστη αποκαλύπτοντας τα γυάλινα πόδια στα οποία στέκεται και κινείται η ανθρωπότητα. Πλανητάρχες  ταπεινώθηκαν, αλαζονικές πολιτικές πρακτικές  εξευτελίσθηκαν, αυτοκρατορίας  κάθε λογής  καθηλώθηκαν.  Κροίσοι, με ή χωρίς μάσκα φάνηνκαν ανήμποροι να δουν κατάμματα την πανδημία.

Σε Ευρωπαικό επίπεδο η υγεινομική κρίση αποκάλυψε τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαικής Ένωσης  να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά ασύμμετρες απειλές. Κυρίως όμως, ανέδειξε την κραυγαλέα απροθυμία των Ευρωπαικών θεσμών να επιδείξουν το έγκαιρα το απαιτούμενο οικογενειακό/ ενωσιακό πνεύμα αλληλεγγύης ιδίως στην περίπτωση της Ιταλίας  την ώρα που η πανδημία θέριζε τους πολίτες της στην περιοχή της Λομβαρδίας.

Ευτυχώς, στην Κύπρο και την  Ελλάδα τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας κύλησαν πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, γιατί  την ώρα της μεγάλης κρίσης οι κυβερνητικές  πολιτικές ευθυγραμμίσθηκαν  με τη συνταγή των επιστημόνων της υγείας και όχι με τις προτροπές των ταχυδακτυλουργών της οικονομίας. Δικαίως λοιπόν, νοιώθουμε περηφάνεια για αυτό το επίτευγμα. Σαυτήν ακριβώς την περηφάνεια οφείλουμε  να χτίσουμε το αύριο, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να στηριχθεί στις δομές του χθές. Για να μην βρεθούμε ξανά στο απόλυτο κενό  της όποιας ασύμμετρης απειλής,  οφείλουμε ως παγκόσμια κοινότητα αλλά και ως τοπική κοινωνία  να χαράξουμε μια νεά πορεία για τη δημιουργία μιας  νέας κανονικότητας η οποία να στηρίζεται στις  ανθρωπιστικές  αξίες και όχι στις ακόρεστες υλιστικές επιδιώξεις μέσω της ισχύος του οικονομικά δυνατού. 

Εδώ στην μικρή, μαρτυρική και ημικατεχόμενη πατρίδα, έχουμε χρέος ως Κοινωνία και ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε  ενιαίο μέτωπο στη βάση ενός <<Κοινωνικοπολιτικού Πρωτοκόλλου>> που να απαντά στις τεράστιες προκλήσεις του αύριο με φόντο τις  ασύμμετρες  απειλές και τους ορατούς ή αόρατους εχθρούς.  Ιδού οι κατευθυντήριες γραμμές της  χρυσής συνταγής:

1  Αναθεώρηση των ισχυουσών πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών αντιλήψεων                            Αυτό σημαίνει  απαλλαγή από παθογένειες του παρελθόντος και  συγκρότηση   υγιούς σχέσης κράτους - πολίτη. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η εξυγίανση του κομματικού βίου, η  ενίσχυση των δομών του κράτους υιοθετώντας την αρχή της αξιοκρατίας, ενδυνάμωση των οργανισμών κοινή ωφέλειας, ισχυροποίηση των  νευραλγικών υπηρεσιών του δημοσίου με αιχμή τον τομέα της Υγείας, την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση  προσδίδοντας τεράστια σημασία  στην πάταξη του δίδυμου  εφιάλτη της διαφθοράς – διαπλοκής.

 

  Ασφαλώς,  ικανή και αναγκαία συνθήκη θεωρείται  η αξιοποίηση των άριστων των αρίστων, με μοναδικό κριτήριο  το τρίπτυχο, ήθος, τιμιότητα, αξιωσύνη. Και οποσδήποτε χωρίς κομματικά  ή άλλα ιδιοτελή βαρίδια

2  Διαφοροποίηση  προτύπου [ μοντέλλου]  ανάπτυξης                                                         Άμεσο βήμα είναι η υπογραφή Κοινωνικού Συμβολαίου για αναίμακτη έξοδο από την  υγειονομική κρίση στη βάση της ενίσχυσης της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της αξιοποπρέπειας στην εργασία με θεμελιό τα  κρατικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων και της  υγιούς επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια,  επιβάλλεται ο καθορισμός πλαισίου δράσης  με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες  στοχεύσεις για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας,  της μεταποίησης,  της υψηλής τεχνολογίας αξιοποιώντας  στο έπακρο των ταλαντούχο ντόπιο εργατικό δυναμικό και της  ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων κυρίως σε αναπτυξιακές υποδομές. Η στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό και την επιμήκυνση της  τουριστικής περιόδου , παραμένει στις κορυφαίες πρετεαιότητες.

3   Σύναψη διακρατικής συμφωνίας  με την Ελλάδα

Προβάλλει αδήριτη η ανάγκη, υιοθέτησης   κοινής γραμμή πλεύσης Κύπρου – Ελλάδας  με αιχμή του δόρατος την  Άμυνα, την Οικονομία, την Υγεία και τους  Φυσικούς Πόρους. Φυσικά θα ήταν επιθυμητό  αυτό να πραγματωθεί κάτω από την ομπρέλλα της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά στο ορατό μέλλον  αυτό φαντάζει αδύνατο. Γιαυτό,  επιμένουμε να  ισχυροποιηθεί  τάχιστα ο άξονας Αθηνών – Λευκωσίας, προσδίδοντας την απαραίτη αυοπεποίθηση και δυναμική στις δύο χώρες να βγούν  από κοινού μπροστά με δύναμη και σιγουριά  προς αντιμετώπιση των ορατών και αόρατων κινδύνων που ελλοχεύουν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν  την ερντογανική- νεοοθωμανική θρασύτητα αλλά και τον  αχρείο ρόλο της Αγγλίας και των ντόπιων  εγκάθετων τους  στην Κυπριακή κοινωνία. Στο σημείο αυτό,  οι καλοί καγαθοί πολίτες [ κατά την Σωκράτεια ρήση  ] καλούνται  να αντιδράσουν έντονα σε κάθε μορφή ξενοκίνητων μεθοδεύσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των σχέσεων της με την Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι  το  παγκόσμιο αύριο δεν θα είναι το ίδιο όπως ίσχυε στην προκορωνοιού περίοδο, η Κυπριακή Κοινωνία καλείται να αλλάξει άρδην, με τους πολίτες πιο ενεργούς, και διεκδικητικούς και απιτητικούς  στέλλοντας ισχυρό  το μήνυμα  σε κομματάρχες και πολιτικούς : Επιτέλους, βάλτε το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω του κομματικού ή άλλου συμφέροντος *δημοσιογράφος  xfontos@cytanet.com.cy

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ