Όχι στο άνοιγμα οδοφραγμάτων αν δεν σταματήσουν οι γεωτρήσεις

Δεν ξέρουμε πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αναστολή των ερευνών στην ΑΟΖ μας, όμως δεν μπορεί να αφεθεί η Τουρκία να «παίζει» μόνη της στα οικόπεδα μας.

 

Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσον η Τουρκία θα καταφέρει να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αλλά το ότι παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της.

 

Πέραν, λοιπόν από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, υπάρχει και το πολιτικό και δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το υποτιμούμε.

 

Ίσως, η κυβέρνηση, πέραν των διεθνών διαβημάτων, θα πρέπει να στείλει κι ένα μήνυμα στην Τουρκία. Για παράδειγμα, μπορεί να αξιώσει από την Άγκυρα και να ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι δεν ανοίγουμε τα οδοφράγματα, αν δεν σταματήσουν οι έρευνες της Άγκυρας στην ΑΟΖ μας. Με δεδομένο ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση και οι Τ/κ καθημερινά ζητούν άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να αρχίσουν να παίρνουν λεφτά, αυτή η κίνηση ίσως τους δημιουργούσε πρόβλημα. Επίσης, ο ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας – μέλους του, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Ας το σκεφτούμε...

 

 

IOS

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ