Οι Δήμοι στην εποχή του κορωνοϊού

Της Αιμιλίας Ευαγγέλου-Ξύδια

Τίποτε δεν είναι εύκολο στην εποχή του κορονοϊού. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να δίνουμε βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας για να μπορούμε να δίνουμε γρήγορες λύσεις. Οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματα του πολίτη γι’ αυτό είδα με ικανοποίηση τη συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Πάφου για διενέργεια 1.000 τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη της Πάφου.

Οι πρωτοβουλίες γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορούν διάφορες δραστηριότητες. Όπως η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για να στηθεί «ταμείο αλληλεγγύης» κάτω από την εποπτεία ενός Δήμου στο οποίο οι οργανωμένες ομάδες και οι δημότες να συνεισφέρουν ότι μπορούν. Όπως η συντονισμένη από δήμους στήριξη σε ευπαθείς ομάδες ή και η ενίσχυσή τους με τη μέθοδο της κατ’ οίκον διανομής βοήθειας, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης. Όπως η εξειδικευμένη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ή και με ειδικούς επιστήμονες για θέματα γύρω από την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως η πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού να ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης του με 30 χιλιάδες ευρώ. Όπως η συνεχής προτροπή στους δημότες να κάνουν βήματα στο χώρο της τεχνολογίας για να μπορούν να κάνουν απ’ ευθείας τα αιτήματα ή τις συναλλαγές τους με το Δήμο σε ηλεκτρονική μορφή. Όπου είναι δυνατό, ο Δήμος να βοηθά τους δημότες του σε αυτή την σταδιακή προσαρμογή στη νέα εποχή με δικές του ενημερωτικές πρωτοβουλίες και μαθήματα. Όπως είναι η απολύμανση σε κεντρικά σημεία και δρόμους κάθε δήμου.

Δεν πιστεύω ότι όλα πρέπει να τα περιμένουμε από το κράτος, βέβαια, αρκετά θέματα ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Πιστεύω ότι και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν να παίξουν αυξημένο ρόλο μέσα στις νέες, πιο δύσκολες συνθήκες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να σκεφτούν «έξω από το κουτί», για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους δημότες τους.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ