33.9 C
Nicosia
Τρίτη 18 Ιούνιος 2024 | 16:46

Λαγκάρντ: Μπορούμε να περιμένουμε για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρινίζει ότι τα επιτόκια του ευρώ δεν κινούνται σε γραμμική καθοδική πορεία και πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν κατά καιρούς να περιμένουν περισσότερες από μία συνεδριάσεις πριν τα μειώσουν ξανά.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από το υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω χαλάρωση λόγω της επίμονης υψηλής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που θα διατηρούμε τα επιτόκια αμετάβλητα», ανέφερε στις Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια για περισσότερο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Οι αγορές αναμένουν τώρα λίγο περισσότερο από μία μείωση επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν μεταξύ 3 και 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.

Αν και η Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδό τους τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω περικοπές εξαρτώνται από μια σειρά δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μόνο πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, του τρόπου με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας και για την παραγωγικότητα», υπογράμμισε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Peter Kazimir δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί άλλοι που μίλησαν κατ’ ιδίαν έχουν διατυπώσει την ίδια άποψη.

Το nein του Νάγκελ

Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μειώσει τα επιτόκια για λίγο διάστημα, ανέφερε και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, εξηγώντας ότι θα πρέπει να εστιάσει στο πόσο γρήγορα υποχωρεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμα υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε το γεράκι της ΕΚΤ σε ομιλία του στη Λειψία. Επανέλαβε το μάντρα της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει δεδομένων και θα εξετάζονται σε κάθε συνεδρίαση.

«Μιλώντας μεταφορικά: δεν μας βλέπω στην κορυφή του βουνού από την οποία αναπόφευκτα θα κατέβουμε» είπε γλαφυρά. «Μάλλον, μας βλέπω στην κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μια περαιτέρω κατάβαση».

Πολυφωνία για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια το ερώτημα είναι οι επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβαίνουν σε δηλώσεις, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι αγορές και οι οικονομολόγοι. Ο Ιρλανδός  κεντρικός τραπεζίτης Γκάμπριελ Μακλούφ, πρότεινε η ΕΚΤ χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: «Μάχη» για αυξήσεις μισθών 7% δίνουν τα συνδικάτα

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο στη Γερμανία ετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με τους μισθούς στην καρδιά της μεταποίησης της χώρας, αφού ζήτησε αύξηση μισθών 7% για...

Γεν.Εισαγγελέας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής, ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Γιώργος Σαββίδης, στον χαιρετισμό...

Fitch: «Ζεσταίνεται» η οικονομία της Ευρωζώνης, έδωσε τον τόνο η ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης σταμάτησε να αναπτύσσεται μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2022 και του 4ου τριμήνου του 2023 και απέφυγε ελάχιστα μια τεχνική ύφεση στα...

Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου εν αναμονή απαντήσεων από ΟΚΥπΥ

Σε αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη προχωρεί ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία...

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει επίσημων αγώνων η Εθνική Γυναικών

Σε ρυθμούς προετοιμασίας μπαίνει η Εθνική μας ομάδα των γυναικών στο ποδόσφαιρο καθώς τον Ιούλιο θα έχει επίσημες υποχρεώσεις τον Ιούλιο στο πλαίσιο των...

Αυτό το ψάρι μπορεί να παράξει ήχο δυνατότερο από κρότο πιστολιού

Το Danionella ceebrum, ένα ημιδιαφανές ψάρι με μέγεθος μόνο 12 mm μπορεί να παράγει ήχους που υπερβαίνουν τα 140 dB, συγκρίσιμους με τον ήχο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!