33.9 C
Nicosia
Τρίτη 18 Ιούνιος 2024 | 16:54

Τηλεδιάσκεψη ΑΔΜΗΕ με Υπουργείο Ενέργειας, TAQA και Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ για ηλεκτρική διασύνδεση

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ελλάδας, του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, TAQA, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, ώστε να διευκρινιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο συμμετοχής του ταμείου, στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector – GSI), πραγματοποιείται την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, φορέα υλοποίησης του έργου.

Σε ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα άρει οριστικά και με βιώσιμους όρους την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη».

Συγκεκριμένα, στο πεδίο της κατασκευής του έργου, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού.

Προσθέτει ότι το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

Αναφορικά με το πεδίο της χρηματοδότησης, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι συμφωνήθηκε μεταξύ του και του κρατικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του έργου, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης.

Προσθέτει ότι «βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο».

Αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του.

Σε σχέση με το πεδίο της ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της Κύπρου, στην ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η διοίκηση του είχε την Πέμπτη 13/6, αναλυτική συζήτηση με την κυπριακή Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Προσθέτει ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους Επαγγελματικών Συνδέσμων και άλλων Οργανωμένων Συνόλων – Μελών του ΟΕΒ, περιλαμβανομένων και του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΑΗ), παρουσιάστηκαν εκτενώς τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έναντι του σεναρίου ανάπτυξης της Κύπρου ως απομονωμένου ενεργειακού συστήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) που παρουσίασαν οι μελετητές – σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο.

Αναφέρει επίσης ότι δόθηκαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους μελετητές και τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενέργειας στην Κύπρο, τεχνικά ζητήματα λειτουργίας της διασύνδεσης και του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η αναγκαιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών υποδομών που υφίστανται ή θα πρέπει να αναπτυχθούν κλπ.

Αναφέροντας πως τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία τα οφέλη του GSI, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η διασύνδεση εντάσσει την Κύπρο στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή των Κυπρίων επιχειρηματιών σε όλες τις δραστηριότητες της ενεργειακής ευρωπαϊκής αγοράς, ήτοι στην παραγωγή, την προμήθεια και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει ότι η ένταξη στην ενιαία αγορά θα οδηγήσει νομοτελειακά σε σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης προς όφελος των ιδιωτών και εταιρικών καταναλωτών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αναφέροντας ενδεικτικά πως για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 5.000 KWh ετησίως, αγγίζει τα 400 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ έτος.

Αναφέρει επίσης ότι μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος, η παραγόμενη ενέργεια ΑΠΕ βρίσκει διέξοδο προς τη ζήτηση, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στους παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως ΦΒ) της Κύπρου που παράγουν φθηνότερα σε σύγκριση με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ότι, μόλις η Κύπρος διασυνδεθεί, η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ των σταθμών της (κυρίως ΦΒ) που θα πρέπει να εγκατασταθούν στη νήσο για την επίτευξη πολύ υψηλών στόχων διείσδυσης ΑΠΕ, μετατρέπει την Κύπρο σε εξαγωγική για την περίσσεια παραγωγής ΑΠΕ», προσθέτει.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι δεδομένου ότι το φυσικό αέριο συνιστά μεταβατικό καύσιμο και για την Κύπρο στην κοινή πορεία απανθρακοποίησης της Ευρώπης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι μονάδες παραγωγής Φ/Α μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες συμβατικών καυσίμων, όταν η διείσδυση των ΑΠΕ θα έχει αυξηθεί σημαντικά, θα λειτουργούν στη βάση της εφεδρείας ή συμπληρωματικής λειτουργίας μέσω μηχανισμού ισχύος για εφεδρεία – ευελιξία (capacity mechanism).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: «Μάχη» για αυξήσεις μισθών 7% δίνουν τα συνδικάτα

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο στη Γερμανία ετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με τους μισθούς στην καρδιά της μεταποίησης της χώρας, αφού ζήτησε αύξηση μισθών 7% για...

Γεν.Εισαγγελέας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής, ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Γιώργος Σαββίδης, στον χαιρετισμό...

Fitch: «Ζεσταίνεται» η οικονομία της Ευρωζώνης, έδωσε τον τόνο η ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης σταμάτησε να αναπτύσσεται μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2022 και του 4ου τριμήνου του 2023 και απέφυγε ελάχιστα μια τεχνική ύφεση στα...

Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου εν αναμονή απαντήσεων από ΟΚΥπΥ

Σε αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη προχωρεί ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία...

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει επίσημων αγώνων η Εθνική Γυναικών

Σε ρυθμούς προετοιμασίας μπαίνει η Εθνική μας ομάδα των γυναικών στο ποδόσφαιρο καθώς τον Ιούλιο θα έχει επίσημες υποχρεώσεις τον Ιούλιο στο πλαίσιο των...

Αυτό το ψάρι μπορεί να παράξει ήχο δυνατότερο από κρότο πιστολιού

Το Danionella ceebrum, ένα ημιδιαφανές ψάρι με μέγεθος μόνο 12 mm μπορεί να παράγει ήχους που υπερβαίνουν τα 140 dB, συγκρίσιμους με τον ήχο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!